Actualiteit

Nederlandse verkiezingen: BBB uitgespeeld of wordt regeringsdeelname toch nog mogelijk?

Nederlandse verkiezingen: BBB uitgespeeld of wordt regeringsdeelname toch nog mogelijk?

Voor ons is het nog wachten tot 9 juni 2024 om naar de stembus te trekken, de Nederlanders kiezen vandaag, na dertien jaar, een opvolger voor Mark Rutte als minister-president (VVD). Als het regent in Nederland, druppelt het in België. Met veel belangstelling worden de Nederlandse verkiezingen dan ook op de voet gevolgd.

 

Met 16 van de 75 zetels behaalde de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas een onverhoopt resultaat tijdens de Eerste Kamerverkiezingen in Nederland in maart van dit jaar. Een ‘aardverschuiving’ binnen de politiek die zelfs tot in Vlaanderen voelbaar was door de oprichting van de boerenpartijen Gezond Burger Verstand Vlaanderen (GBVV) en BoerBurgerBelangen (BBB), die intussen fusioneerden.

 

De populariteit van het Nederlandse BBB lijkt in aanloop van de verkiezingen voor een nieuwe regering sterk te zijn afgekoeld, voornamelijk omdat stikstof nauwelijks nog een thema was in de aanloop van de verkiezingen en omdat een andere partij erin geslaagd is het ongenoegen van het platteland te capteren, nl. Nieuw Sociaal Contract (NSC). Een nieuwe partij van Pieter Omtzigt. Ondanks de mindere peilingen, met slechts 6 van de 150 zetels, lonkt Caroline echter wel nog naar een regeringsdeelname, met hoogbouw, voedselzekerheid en het beschermen van hun concurrentiepositie als inzet. Al zal de strijd wie in de voetsporen van Rutte mag treden gevoerd worden door vier andere politici: Dilan Yesilgöz (VVD), de Nederlandse Zuhal Demir genoemd; ‘klimaatpaus’ Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA); Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC).

 

De eerste twee partijen hoeven geen uitleg over hun visie op landbouw. Van de grootste vier partijen is de rechtste Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders misschien wel het meest pro-landbouw, al is nog maar de vraag of Wilders betrokken zal worden bij de coalitie-onderhandelingen. Alhoewel stikstof en landbouw in brede zin nauwelijks een rol speelden in de campagne van deze verkiezingen, zal het dossier bij de coalitieonderhandelingen zeker op tafel komen. Het stikstofprobleem blijft samen met bestaanszekerheid, migratie en gebrek aan woningen een stevige noot om te kraken de komende jaren.

 

Ondanks de slechte peilingen maakt Van der Plas volgens experts wel degelijk kans om betrokken te worden bij de coalitieonderhandelingen. Niet alleen kan zij centrumrechts mogelijk aan een meerderheid helpen, tevens is haar positie in de Eerste Kamer een krachtig wapen. De Eerste Kamer, ook wel Senaat genoemd, is samen met de Tweede Kamer medewetgever: alle wetten moeten door de Senaat worden goedgekeurd. In tegenstelling tot de Tweede Kamer heeft de Eerste Kamer geen recht van amendement. Ze kan de wetten die zijn goedgekeurd door de Tweede Kamer niet meer wijzigen, slechts goed- of afkeuren.

 

Volg het verloop van de verkiezingen hier op de voet op.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: VILT, RTL – Foto: RTL

Te vinden in: Alle categorieën