De reductie van het aantal slachthaken in Nederland creëert een negatieve impact op de Belgische braadkippensector. De sector was nog maar net aan het herstellen van de eerste gevolgen van de coronacrisis of het tweede na-effect van de coronapandemie laat zich al gelden.
Nederlandse slachterijen wankelen
Het afsluiten van contracten door Nederlandse slachterijen met pluimveehouders en handelaars aan gunstige voorwaarden breekt hen nu zuur op door de coronacrisis. Frisia Food in Haulerwijk ging als eerste voor de bijl en sluit definitief op 1 oktober. Ook andere slachterijen zitten in ongunstige papieren en breken zelfs contracten open. De reductie aan capaciteit van slachthaken die 1 vóór 1 wegvallen in Nederland en het openbreken van contracten, allemaal signalen die de stemming voor het najaar, zonder gunstige invloed door gebeurtenissen in het buitenland, toch somber maken.
Braadkippenprijsdaling drukt zich sterk door
De sector heeft het zwaar te verduren gehad onder de coronacrisis, maar mogelijks moet het zwaarste nog komen. De situatie die zich voordoet in Nederland heeft een niet onbelangrijke impact op de Belgische sector. De prijsdaling in het najaar is gelijktijdig ingezet als in 2019, doch drukt deze zich sterk door en zit op enkele weken tijd op een prijsniveau die 8 weken ‘voorop’ loopt bekeken t.o.v. 2019 (zie afbeelding).
“Een goeie spreiding van de aanvoer en het collectief inspelen op vraag en aanbod van de integraties en de individuele producenten zal bepalend zijn of en in welke mate een tweede crisis kan vermeden worden”, aldus Dirk Ghyselen, sectorvoorzitter braad van de Landsbond Pluimvee.
Tekst: Eigen verslaggeving