Actualiteit

Nederlandse pluimveesector krijgt Zweedse vangmethode door zijn strot geduwd

Nederlandse pluimveesector krijgt Zweedse vangmethode door zijn strot geduwd

In Nederland is er heel wat ophef ontstaan nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controles heeft uitgevoerd op het vangen van pluimvee. Deze controles zijn het gevolg van een uitspraak eind april van de voorzieningenrechter in een zaak tussen Wakker Dier en het ministerie van LNV. Alles draai om een Europese transportverordening die het verbiedt om pluimvee aan de poten te vangen, een in heel Europa gangbare manier.

 

NVWA voert controles uit

 

De rechter heeft uitgesproken dat de NVWA handhavend moet optreden tegen drie pluimveeservicebedrijven die volgens Wakker Dier deze Europese verordening zouden overtreden. Het ministerie van LNV kan tot 10 juni reageren op die uitspraak. Ter voorbereiding daarop voert de NVWA nu controles uit bij die pluimveeservicebedrijven en stelt van die controles een rapport van bevinding op.

 

Zweedse vangmethode

 

Wereldwijd wordt pluimvee aan de poten gevangen, maar Nederland krijgt nu dus de ‘rechtop-methode waarbij kippen per twee stuks tegen elkaar aan de borst’ worden opgepakt door zijn strot geduwd. De Nederlandse landbouworganisaties hebben hun grote bezorgdheid geuit over deze haast onmogelijke situatie en trachten zo spoedig mogelijk redelijkheid te bekomen op Europees niveau en bij de implementatie van deze verordening op nationaal niveau.

 

Europees level playing field

 

“Door deze methode, die tot vier keer zo lang duurt – en dus ook vier keer zo lang onrust in de stal veroorzaakt – verliest Nederland zijn Europees level playing field”, aldus de belangenverdedigingsorganisaties. “Bovendien is het nuchter zetten van de dieren dan haast onmogelijk. Voor het laden van vleeskuikens kan machinaal vangen een alternatief zijn, maar die zijn er op dit moment te weinig, en kunnen niet in alle vleeskuikenstallen worden ingezet”.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Boerderij – Foto: Pluimvee
 

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Wetgeving , Moederdieren - Broeierij