Reeds verschillende weken staan de vleeskuikenprijzen onder zware druk en in oktober heeft dit geresulteerd in een daling van de Deinze notering van -10 cent/kg. Als oorzaak wordt door de slachterijsector de moordende concurrentie opgegeven met de tariefvrije import in de EU – omwille van de oorlogsomstandigheden – van goedkoop Oekraïens pluimveevlees. O.a. door de sterk gedaalde graanprijs kan Oekraïne nu kippenvlees ‘dumpen’ op de Europese markt waar het voor de oorlog vooral naar niet EU landen exporteerde. Terwijl Nederland koploper wil zijn op vlak van milieu- en dierenwelzijn, is Nederland eveneens met voorsprong de grootste importeur van tariefvrije Oekraïense kip dat niet aan onze standaarden voldoet. Nederland en Europa laten dit echter oogluikend toe, hypocrisie ten top, aldus de Landsbond Pluimvee.
Maandelijks bedraagt de tariefvrije EU import vanuit Oekraïne van kippenvlees gemiddeld circa 20.000 ton (zie figuur EU Trade). Oekraïne is na Brazilië de 2de grootste importeur van kippenvlees in de EU, n.v.d.r.. Verschillende organisaties (AVEC, Nepluvi, …) klagen deze situatie aan omdat het niet moet voldoen aan de EU milieu- en dierenwelzijnsnormen en er van eerlijke concurrentie geen sprake is. Ook de Landsbond Pluimvee heeft reeds verschillende malen de Belgische EU mandatarissen gecontacteerd en hen gewezen op deze marktverstorende maatregel die haar doel voorbij schiet. Want het is voornamelijk één groot bedrijf in Oekraïne (MPH) dat profiteert van deze situatie en niet het oorspronkelijke doel dient, namelijk het ondersteunen van de Oekraïense bevolking.
Opmerkelijk is dat circa 60% van deze tariefvrije import via Nederlandse bedrijven plaats vindt (zie figuur) en hierdoor de vleeskippensector in Nederland en België onder zware druk zet. Deze 10-15.000 ton/maand die binnenkomt via dit kanaal komt overeen met circa 20 miljoen vleeskippen en is omgerekend naar weekbasis vergelijkbaar met de totale Belgische weekproductie! Het zijn daarbij voornamelijk borstkappen die ingevoerd worden - het meest waardevolle stuk – wat de druk des te groter maakt.
Tekst: Eigen verslaggeving (LM/MC) – Foto: Shutterstock