Actualiteit

Natuurherstelwet overleeft Europese Raad

Natuurherstelwet overleeft Europese Raad

De Europese milieuministers zijn het dinsdag in Luxemburg eens geraakt over de natuurherstelwet en de standpunten die ze willen verdedigen in de onderhandelingen met het Europees Parlement. Nederland heeft aangegeven tegen het voorstel te stemmen, België heeft zich onthouden (volledige stemmingsuitslag). De stemming van de raad is echter niet finaal. Ze moeten  immers nog over een uiteindelijk  compromis onderhandelen met het Europees Parlement, maar ook daar beroert het de gemoederen. Volgende week onderneemt de milieucommissie alvast een nieuwe poging.

 

Natuurherstelwet

 

Concreet moeten de lidstaten nu minstens 30 procent van de habitats in verzwakte ecosystemen aan land en in zee tegen 2030 opnieuw in betere staat brengen. Dat aandeel moet tegen 2040 toenemen tot 60 procent, en tegen 2050 tot 90 procent.

 

België houdt zich neutraal

 

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) vertegenwoordigde België op de Europese Raad, maar kreeg door verzet van Open Vld en cd&v geen unaniem standpunt mee. “Het standpunt van de Vlaamse regering was dat we nog een aantal verduidelijkingen moesten vragen”, vertelt Demir. “Bijvoorbeeld dat we onze natuurherstelplannen zelf maken, dat we de doelen zelf beslissen en dat we de gevolgen zelf beslissen en dat heb ik vandaag ook op tafel gebracht."

 

Verschil oorspronkelijk voorstel

 

In vergelijking met het oorspronkelijke voorstel van de Commissie geven de lidstaten zichzelf meer manoeuvreerruimte. Zo hebben de lidstaten de specifieke verplichtingen per ecosysteem her en der wat versoepeld, onder meer voor veengebieden en voor groene zones in stedelijke gebieden.

 

Daarnaast voorzien de ministers ook algemene uitzonderingen voor hernieuwbare energieprojecten of voor infrastructuur voor nationale defensie.

 

Er is ook gewerkt aan het fel betwiste verslechteringsverbod, dat stelt dat de natuur niet aanzienlijk mag achteruitgaan. Dat verbod geldt nog als een resultaatsverbintenis voor habitats waarop herstelmaatregelen worden toegepast, maar eerder als een inspanningsverbintenis in gebieden die in goede staat verkeren of waar nog geen herstelmaatregelen zijn ingevoerd, met name buiten het netwerk van de reeds beschermde gebieden van Natura 2000, zo luidt het in een mededeling van de Raad.

 

Tekst: Pluimvee/Vilt – Bron: Vilt

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving , Milieu