Actualiteit

Natuurherstelwet ook door de milieucommissie van het EP verworpen - Plenaire nog aan zet

Natuurherstelwet ook door de milieucommissie van het EP verworpen - Plenaire nog aan zet

Net zoals de commissies klimaat en landbouw en visserij eerder, heeft nu ook de milieucommissie van het Europees Parlement de natuurherstelwet verworpen. De finale tekst kreeg uiteindelijk 44 stemmen voor en 44 stemmen tegen, er kon met andere woorden geen meerderheid gevonden worden wat er de facto op neerkomt dat de natuurherstelwet werd weggestemd.

 

Dit betekent echter nog niet de genadeslag voor de natuurherstelwet. In de week van 10 juli moet ook de plenaire vergadering van het Europees Parlement nog over de wet stemmen, al zal het nu op basis van een formeel advies van de milieucommissie zijn om het voorstel naar de prullenmand te verwijzen, maakte commissievoorzitter Pascal Canfin duidelijk. Maar als er één analyse is die door alle politieke fracties gedeeld wordt, dan is het dat alles nog mogelijk is.

 

 “Verdraaid resultaat”

 

Voorzitter Canfin noemde het resultaat dinsdagochtend meteen "zonder betekenis". Volgens de Franse liberaal heeft EVP-fractieleider Manfred Weber zijn partijgenoten die eigenlijk voor de natuurherstelwet zijn gemanipuleerd, door hen bij de stemming in de commissie te vervangen door zijn medestanders. "Dat trucje kan Weber in juli niet herhalen. Daarom ben ik optimistisch voor de stemming in plenaire: hij zal de EVP'ers (die voor de wet zijn, red.) niet kunnen vervangen", zei Canfin.

 

Bezorgdheid vs. noodzaak

 

“Voor Vlaanderen blijft dit parlementsvoorstel problematisch. Het houdt te weinig rekening met onze specifieke situatie als dichtbevolkte regio waarin natuur, landbouw, industrie en wonen met elkaar verweven zijn”, aldus Europarlementslid Tom Vandenkendelaere.

 

Sara Matthieu (Groen), die dinsdag meestemde, blijft alvast hoopvol. "Vandaag zetten de christendemocraten de toekomst van onze economie, klimaat en natuur op het spel om hun politieke achterban te plezieren. (...) Een overgrote meerderheid van de lidstaten ziet het belang van natuurherstel in, ook het Parlement moet onze Europese natuur beschermen." Ze trekt zich op aan de meer dan 3.000 wetenschappers die "op de barricades staan voor de natuurherstelwet" en de "landbouworganisaties en zelfs 50 grote bedrijven die niets willen weten van een pauzeknop".

 

Gamechanger?

 

Volgens Pascal Canfin zou het voor volgende woensdag verwachte Commissievoorstel inzake nieuwe genoomtechnieken een 'gamechanger' kunnen zijn, omdat die een evenwicht kan bieden tussen enerzijds natuurlijke oplossingen voor biodiversiteitsverlies, en anderzijds technologische oplossingen. "Die wet kan de landbouwgemeenschap en de EVP over de streep halen", zegt hij. Het is een analyse die eerder ook bij de EVP zelf kon worden gehoord.

 

Tekst: Pluimvee/VILT – Bron: VILT/Belga – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Milieu