Actualiteit

Na de covid-19 pandemie de N pandemie?

Na de covid-19 pandemie de N pandemie?

Het was te verwachten, want als het in Nederland regent … dan druppelt het in Vlaanderen. Vorig jaar leek de ganse N-problematiek, de heisa en de vele en harde protesten in Nederland, tegen de gevoerde politiek, een wat verre nachtmerrie. Een beetje zoals toen covid-19 een goed jaar terug in China voor paniek en ongekende lock-downs zorgde. Zelfs toen begin maart vorig jaar de paniek uitbrak in Noord Italië, lachten we er nog mee en konden ons niet voorstellen dat deze zogezegde ‘ver van ons bed show’ ook hier voor ongekende toestanden zou zorgen.

Maar wie de toestand en ontwikkeling van het N-dossier in Nederland volgde, ja die hield zijn hart vast. 

Eind vorig jaar is dan onze minister Demir met haar kabinet zich in Nederland gaan ‘informeren’.  Intussen weten we wat haar plannen zijn en de gevolgen voor o.a. het vergunningenbeleid. We waren trouwens reeds ‘wat op de hoogte gesteld’ toen we als Landsbond vorig jaar – op onze vraag - een onderhoud gehad hebben met enkele medewerkers op het kabinet Demir omtrent bedrijfszekerheid en het gevoerde vergunningenbeleid. In het Pluimvee nr van september 2020 hebben we hier verslag van uitgebracht. Het gepubliceerde verslag is hier terug te vinden.

Zeker na het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwisting is alles in een stroomversnelling gekomen en door dit arrest is er het gevaar op een mogelijke ‘lock down’ voor iedere activiteit die in Vlaanderen bijdraagt aan de N-depositie op een Natura 2000 of VEN-gebied. Onze verantwoordelijke minister zegt wel om er alles aan te zullen doen om dit Nederlandse scenario te proberen te voorkomen. Maar wie gelooft die uitspraken nog?

In de media en sociale media wordt vooral de landbouwsector en meer speciaal de veehouderij – en al zeker de pluimveesector – sterk geviseerd. We worden als gemakkelijke schietschijf voor deze problematiek aangewezen. De vele cijfers en de al dan niet betrouwbare studies zijn zo uitlopend dat het eenvoudig is om vooral de veehouderij in het verdomhoekje te duwen om zelf zijn verantwoordelijkheid niet te moeten opnemen. Verkeer, industrie, huishoudens zijn samen veel meer verantwoordelijk. “Als pluimveehouders zijn we bereid ons steentje (gedeelte) bij te dragen maar dan proportioneel”, aldus Danny Coulier, Voorzitter van de Landsbond Pluimvee. “Maar ook de andere sectoren buiten de landbouw, of de andere sectoren binnen de veehouderij (rundvee, varkens) iedereen zal moeten bijdragen om tot een lagere N-depositie te komen. De pluimveesector heeft reeds vele inspanningen gedaan en kan of moet niet boeten voor andere sectoren. Ieder zijn deel en proportioneel”.

Tekst: Landsbond Pluimvee (LM)  Beeld: Shutterstock

Te vinden in: