Halverwege mei had de Landsbond Pluimvee, samen met de andere belangenverdedigingsorganisaties, een onderhoud met minister Weyts op zijn kabinet n.a.v. de afgelopen studie over de economische impactberekening van uitfasering verrijkte kooien.
Er werd vanuit de Landsbond Pluimvee, samen met het ABS en de Boerenbond, uitdrukkelijk de vraag gesteld aan de minister om met eigen ogen waar te nemen hoe het er op een dergelijk bedrijf aan toe gaat. Eind augustus is de minister hierop ingegaan om op informele wijze kennis te maken met de bekommernissen van de bedrijfsleiders en de kippen te aanschouwen in hun huisvestingssysteem.
Op het bedrijf Hoender-ei, (Familie Vermeiren) nam de minister ruim de tijd om de bekommernissen van de bedrijfsleiders te aanhoren evenals om – weliswaar met respect voor uitvoerige bio-veiligheid - de koloniehuisvesting te bezichtigen. De bedrijfsleider van het bezochte bedrijf - Johan Vermeiren - schetste vooreerst de geschiedenis en ontwikkeling van hun mooi verzorgd bedrijf en gaf vervolgens zijn bekommernissen te kennen:
- “In 2013 hebben we zwaar geïnvesteerd - na het verbod op de klassieke kooi - in dit bedrijf om maximaal aan de wensen van de consument (voedselveiligheid), deze van het milieu (mestdroging & opslag) evenals aan het dierenwelzijn (koloniehuisvesting) te voldoen. Intussen is het de bedoeling dat onze zoon Jan (en medevennoot) in 2024 volledig het bedrijf overneemt nu wij de pensioensleeftijd naderen. Maar de onzekerheid knaagt want we weten niet wat de toekomst (regelgeving) brengt en onze gebouwen en installaties (mede door de droge omstandigheden) zijn nog zo goed als nieuw en kunnen zeker nog 15 tot 20 jaar zonder problemen verder functioneren”.
- “Onze eieren gaan naar Duitsland. Nota bene een land dat verrijkte kooihuisvesting sterk afzweert. Maar de Duitse afnemer zoekt ‘veilige eieren’ van kippen die o.a. geen wormbehandeling ondergaan hebben. Dit voor het circuit van rusthuizen, jeugdinstellingen, ziekenhuizen en/of andere sociale instellingen. Naar een betaalbaar product met hogere veiligheidstandaard is deze afnemer op zoek en die vindt hij op ons bedrijf met koloniehuisvesting”.
- “Onze kippen hebben reeds de leeftijd van 70 weken, en vertonen nog een uitstekend verenkleed. Straks bij het bezoek in de stal, meneer de minister zul je dit kunnen vaststellen”. De koloniehuisvesting met zitstokken, nestruimte, scharrelmat en grotere groepsgrootte (54 samen) werd vervolgens uitvoerig getoond en uitgelegd aan de minister, tijdens zijn één uur durende rondgang in de stal, in het eierlokaal en de mestopslagruimte.
- “Onze stal en inrichting scoren zeer goed qua milieu-eisen (stof, geur, ammoniak), is diervriendelijk, vraagt minimaal onderhoud en leveren eieren met de hoogste graad voor voedselveiligheid af. We hebben nog nooit klachten gehad van geburen en ook bij vernieuwde vergunningsaanvragen zijn er geen klachten van omwonenden geweest. Omschakelen is onhaalbaar daar de emissies qua stikstof en fijn stof vele malen zouden toenemen”.
De Landsbond Pluimvee is verheugd dat, vooraleer er van enige beslissing of verder overleg sprake is, de minister zich bereidwillig toonde om persoonlijk een bezoek te brengen om zich te vergewissen hoe kippen momenteel in diverse houderijsystemen gehuisvest worden en de met cijfers onderbouwde repliek kwam aanhoren waarom verrijkte kooihuisvestiging net beter is op vlak van vele dierenwelzijnsfactoren. “Beleidsbeslissingen moeten gebaseerd worden op cijfers, niet op emoties, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker van de Landsbond Pluimvee”.
Tenslotte willen we benadrukken dat de Landsbond Pluimvee, bij monde van Voorzitter Danny Coulier, steeds duidelijk aangegeven heeft dat beslissingen in een Europees kader moeten gezien worden. “De eierhandel is een Europees gegeven en geen Belgisch of Vlaams gegeven en vooruitlopen op EU beslissingen is de doodsteek voor onze bedrijven en voor de zelfvoorziening die nauwelijks toereikend is. Ook voor eieren uit koloniehuisvesting is er een markt en vraag net zoals voor scharrel, vrije uitloop of bio. De diversiteit van systemen is juist een rijkdom”, aldus Danny Coulier.
Tekst en foto: Pluimvee (LM)