Het afdoden van de economisch oninteressante mannelijke kuikens staat onder sterke druk en een aantal landen (D, Fr) hebben recent al een verbod ingesteld. Naast de technieken om het geslacht in het ei voor uitkomst te bepalen of het opfokken van de haantjes is er een derde alternatief. In Israël werd met behulp van gentechnologie reeds in 2021 de eerste generatie hennen ontwikkeld, genaamd ‘Golda’, die enkel nog vrouwelijke kuikens voortbrengen. De technologie maakt gebruik van het onderscheid op chromosomen niveau bij pluimvee. Haantjes bezitten twee Z-chromosomen, terwijl hennen een ZW-chromosoom hebben. De genetische verandering heeft alleen invloed op het vrouwelijke Z-chromosoom van de ouders.
De technologie voor het bewerken van genen, reguleert de activering van het Z-chromosoom door een optogenetische bewerking met een specifiek blauw licht in de broedmachine doorheen de eierschaal. Dit resulteert bij ‘mannelijke eieren’ tot het onmiddellijk stopzetten van de vroege embryogenese terwijl de ‘vrouwelijke eieren’ niet worden aangetast en ontwikkelen tot henkuikens.
De eerste generatie kuikens (poeljen) die met deze gentechnolgie verkregen zijn, zijn intussen aan de leg en deze hennen voldoen - volgens de firma (Huminn Poultry) die onder licentie de techniek commercialiseert - aan de verwachtingen en zorgen enkel voor vrouwelijke kuikens. De firma maakt zich sterk dat de bevoegde autoriteiten in zowel Israël, de VS als de EU deze technologische oplossing zullen goedkeuren voor praktische toepassing en op termijn kan vermeden worden dat er 7 miljard mannelijke 1-dkuikens wereldwijd moeten geëuthanaseerd worden.
Tekst: Pluimvee (LM) - Foto: Shutterstock - Bron: www.huminnpoultry.com