Actualiteit

Legpluimveehouders gewonnen voor het idee van een Salmonellafonds

Legpluimveehouders gewonnen voor het idee van een Salmonellafonds

Door de gewijzigde Salmonellawetgeving is een bevestigingsonderzoek niet meer toegelaten waardoor vermeerderaars en legpluimveehouders bij een positieve analyse met hun rug tegen de muur staan. Voor vermeerderaars is er nog enigszins een vangnet, legpluimveehouders vallen hier buiten. Daarop plaatste de Landsbond Pluimvee in de nieuwsbrief van 3 februari een poll om te polsen of er interesse was in een Salmonellafonds voor legpluimvee naar analogie van het reeds bestaande Salmonellafonds bij braadkippen. Van alle respons was maar liefst 95 % gewonnen voor het idee.

Vangnet ontbreekt voor legpluimveehouders bij positieve Salmonella-analyse

Vermeerderaars moeten hun dieren binnen een termijn van 1 maand opgeruimd hebben na een positieve analyse. Door deze verplichting vanuit de overheid, kan de waarde van de dieren deels gerecupereerd worden via het Sanitair Fonds. Legpluimveehouders staan als het ware in de kou en moeten de afwaardering op eieren en vlees bekostigen uit eigen zak.

Hoe alternatiever het systeem, hoe groter de afwaardering

‘Salmonella positieve’ eieren moeten naar de verwerkende industrie gebracht worden waar de eieren een hittebehandeling ondergaan. Deze afzetmarkt is verlieslatend  en de mate aan verlies neemt toe naarmate het om scharrel, vrije uitloop of bio-eieren betreft.

Salmonellafonds voor leghennen?

Om te polsen of er interesse was in een dergelijk fonds deed de Landsbond Pluimvee een bevraging in de nieuwsbrief van 3 februari. Een kleine 95% van de personen die stemden waren gewonnen voor het idee. “Binnenkort zullen we met verschillende organisaties samen zitten om te kijken of een dergelijk fonds realistisch is en in welke mate er bereidwilligheid is om hieraan mee te werken. In tegenstelling tot het Salmonellafonds bij braadkippen is dit voor leghennen niet zo evident door de verschillende types huisvesting, de langere cyclusduur (hogere kosten), … maar niet geschoten is altijd mis”, aldus Chombaere Martijn, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee.

Bron: Eigen verslaggeving – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Wetgeving