Actualiteit

Leghennen ingezet in de strijd tegen kanker

Leghennen ingezet in de strijd tegen kanker

Via genetische modificatie zijn wetenschappers erin geslaagd om hennen eieren te laten leggen die specifieke eiwitten bevatten en als medicatie kunnen aangewend worden om de strijd aan te gaan tegen kanker en bepaalde andere ziekten.

Specifieke gaat het om het eiwit IFNalpha2a, dat tegen virussen en bepaalde vormen van kanker werkt, en het eiwit macrophage-CSF, dat beschadigde weefsels stimuleert om zichzelf te herstellen.

Huidige productiemethoden te duur

Het tot uiting komen van bepaalde ziekten is voornamelijk te wijten aan het feit dat het betreffende menselijk lichaam van nature niet of onvoldoende van een bepaald eiwit of chemische stof aanmaakt. Dit is dan ook de hoofdreden dat medicijnen op basis van eiwitten al geruime tijd worden ingezet in de behandeling tegen kanker en andere ziekten. Alleen was de aanmaak tot nu toe een kostelijk gegeven door de complexe methoden die moeten aangewend worden om de betreffende eiwitten te produceren.

GMO-leghennen waardig alternatieve productiebron

Door dit te implementeren in het DNA van hennen, leggen deze eieren waarin de betreffende eiwitstructuren zitten. Drie eieren zouden volgens de onderzoekers al voldoende moeten zijn om een dosis medicatie te kunnen maken. Aangezien een hen tot meer dan driehonderd eieren per jaar kan leggen, is de aanpak een stuk rendabeler dan de huidige productiemethoden en dit zonder in te boeten op de kwaliteit van het geneesmiddel.

Testfase

Het is volgens de onderzoekers nog te vroeg om het medicijn op mensen uit te testen, maar vanwege de 'veelbelovende resultaten' zijn ze hoopvol dat het geneesmiddel over een aantal jaren op grote schaal ingezet kan worden in therapieën, voor zowel mensen als dieren.

De eieren zullen niet in de schappen van supermarkten belanden, maar alleen geproduceerd worden voor onderzoeksdoeleinden.

Tekst: Pluimvee – Bron: Pluimveeweb

Te vinden in: Leghennen , Onderzoek