Actualiteit

Landsbond Pluimvee gaat dialoog aan met GAIA

Landsbond Pluimvee gaat dialoog aan met GAIA

De Landsbond Pluimvee trok fel van leer tegen de misleidende campagne van GAIA waarbij de pluimveesector valselijk beschuldigd werd van het macereren van mannelijke eendagskuikens. Een techniek die de sector al meer dan 10 jaar op eigen initiatief niet meer toepast. In plaats van de degens verder in de media te kruisen, opteerde de Landsbond Pluimvee om de dialoog aan te gaan. ‘Praten met, in plaats van praten over’.

 

“In cé zijn we ervan overtuigd dat we in grote lijnen hetzelfde doel nastreven, alleen moeten wij met meerdere ballen jongleren. Duurzaam produceren met Vlaamse/Federale wetgeving in een wereldmarkt is meer dan louter dierenwelzijn. Het leek ons dan ook cruciaal om onze bekommernissen kenbaar te maken, maar evenzeer te luisteren naar deze van hun”, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker van de Landsbond Pluimvee.

 

Aanleiding

 

“Wat het macereren betreft is het correct dat dit nog niet bij wet verboden is, maar daar het toch niet meer wordt toegepast zou een dergelijke wetgeving louter een dode letter zijn”, aldus Chombaere. “Het doden van eendagskuikens zelf is een complex dossier waarbij we beiden een andere kijk hebben. Onze intentie om de dialoog aan te gaan met GAIA was dan ook niet om een consensus te bekomen in dit dossier, wel om met respect voor elkaar te luisteren naar elkanders visie omtrent dierenwelzijn in het algemeen”.

 

Pluimveehouders moeten met meerdere ballen jongleren

 

Dierenrechtenorganisaties en veehouders hebben eigenlijk hetzelfde doel voor ogen, maar daar waar dierenrechtenorganisaties enkel focussen op dierenwelzijn, moeten pluimveehouders ook rekening houden met heel wat andere zaken (milieu, AB-gebruik, Vlaamse/Federale wetgeving,…). Duurzaam produceren is meer dan louter dierenwelzijn, waarbij een verhoging op vlak van dierenwelzijn vaak nefast is op vlak van milieu. Zo stijgt de ammoniakuitstoot met factor drie en neemt de voederconversie aanzienlijk toe bij het switchen naar het BCC-concept.

 

Naast iedereen proberen tevreden te houden moet de sector eveneens opboksen tegen oneerlijke import uit derde landen. “Wij blijven er dan ook op hameren: als men effectief het dierenwelzijn naar een nog hoger niveau wenst te tillen moet er eerst een Europees level playing field bekomen worden.”

 

Europees level playing field

 

Spraakmakend voorbeeld is dat men hier de verrijkte kooien al wil verbieden en kostprijsverhogende technieken gaan toepassen terwijl eieren uit klassieke kooien – verboden in Europa in 2012 - wel nog volop geconsumeerd mogen worden. “Wij consumeren wat we niet meer mogen produceren. Als wij twee/drie stappen vooruit gaan lopen wordt onze eigen sector niet meer concurrentieel en verschuift onze productie naar derde landen waar we geen vat hebben op dierenwelzijn, antibioticagebruik, milieu-impact,… Netto boeten we dan net in op vlak van dierenwelzijn en maakt het Vlaanderen/België alleen maar armer. Wat is er dan uiteindelijk bereikt?”

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën