Actualiteit

Kweken we binnenkort massaal insecten op pluimveemest?

Kweken we binnenkort massaal insecten op pluimveemest?

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen UR gingen de geschiktheid na van mest als voedingsbodem voor de kweek van insecten als hoogwaardige eiwitbron voor mens en dier. Hieruit blijkt dat het gebruik van kippen- en varkensmest als substraat voor de kweek van insecten een goedkope en duurzame manier is om eiwitten te produceren en het levert ook nog eens een circulaire bijdrage aan het mestgebruik.

 

Massakweek

 

Het onderzoek richtte zich op de massakweek met een productie van meer dan 3.500 kilo larven per dag. Op die schaal is goed uit te zoeken welke kweek-omstandigheden optimaal zijn. Hoogleraar Evolutionaire Genetica Leo Beukeboom: „We hebben aangetoond dat het kan, insecten kweken op grote schaal op mest en dat je de kweek verder kunt optimaliseren door verschillende factoren te variëren. Het kweken kan zowel op kippen- als varkensmest. Wij experimenteerden vooral met kippenmest, maar er zijn indicaties dat varkensmest misschien nog beter is.”

 

EU-verbod

 

Kippen zijn volgens Beukeboom dol op vliegenlarven, maar dierlijke eiwitten in veevoer waren lange tijd niet toegestaan, vanuit Europese wetgeving in reactie op de gekkekoeienziekte. Sinds kort zijn insecten wél toegestaan, maar nog niet als ze op mest gekweekt zijn. „Als je wilt dat de wetgeving verandert, moet je eerst weten wat er veilig kán en wat het oplevert”, zegt Beukeboom. „Ons onderzoek levert daaraan een belangrijke bijdrage. Het laat zien dat mest goed bruikbaar is, en dat je dat nut kunt vergroten. Namelijk door aanpassingen aan de mest en de kweekomstandigheden, en door selectieve kweek van de huisvlieg.”

 

Tekst: Pluimvee/Pluimveeweb - Bron: Pluimveeweb – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving , Onderzoek