Actualiteit

Koerscorrectie CD&V doet internationaal verzet tegen huidige Mercosur-deal toenemen

Koerscorrectie CD&V doet internationaal verzet tegen huidige Mercosur-deal toenemen

CD&V-voorzitter Joachim Coens stopt niet weg dat er sprake is van een koerscorrectie omtrent de Mercosur Deal. Ondanks dat CD&V niet tegen wereldhandel is, moet er verstandiger mee omgesprongen worden. “Europa moet meer zijn eigen bevoorrading garanderen in plaats van de productie hier te ondermijnen”, zegt Coens. “Bovendien kunnen de bezorgdheden over klimaat en ontbossing niet langer genegeerd worden.”

 

Met deze houding sluit Coens zich zo aan bij het groeiende internationale verzet tegen het handelsakkoord dat de Europese Commissie in 2019 sloot met de vier Mercosur-landen, Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay.

 

Het akkoord, dat onder meer extra import van Zuid-Amerikaans vlees mogelijk maakt, is al sinds 1999 in de maak, maar lijkt recent ingehaald door de bezorgdheden over klimaat en ontbossing. De Europese Unie en de landen van de Mercosur (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) sloten in 2019 een politiek akkoord over een handelsverdrag, maar dat moet nu nog worden goedgekeurd. Onder meer Oostenrijk, Frankrijk, Ierland en Luxemburg tekenden al protest aan.

 

Joachim Coens, voorzitter van CD&V, maakt zich vooral zorgen over de gevolgen voor de Europese boeren, een bezorgdheid die vele landbouworganisaties delen. “Europa moet meer zijn eigen bevoorrading garanderen in plaats van de productie hier te ondermijnen”, zegt Coens.

 

De uitspraak van Coens is opmerkelijk, want CD&V stemde, net als de andere Vlaamse meerderheidspartijen Open VLD en N-VA, deze week nog tegen een voorstel van resolutie van Vooruit in het Vlaams Parlement om het handelsakkoord aan te passen. Coens zit zelf wat verveeld met dat signaal, dat het gevolg is van de Vlaamse afspraak dat geen enkele resolutie gesteund wordt tenzij de voltallige meerderheid er zich in kan vinden. Met name de N-VA blijft van mening dat het handelsakkoord opportuniteiten biedt. Voormalig Vlaams minister-president en huidig Europees Parlementslid Geert Bourgeois (N-VA) heeft het akkoord altijd verdedigd en gruwt van de protectionistische reflex die doorheen een aantal kritieken te horen is.

 

Dat CD&V nu voluit op de rem staat, is ook omdat er federaal een resolutie in de maak is die gesteund zal worden door alle partijen in de Vivaldi-coalitie en die effectief bijkomende, bindende en afdwingbare bepalingen zal eisen omtrent onder meer duurzaamheid en klimaat.

 

De precieze formulering is het onderwerp van een intens debat, want federaal worden CD&V en Open VLD geconfronteerd met een nog veel sterkere afkeer voor de deal aan Franstalige kant. Het Waals Parlement keurde eerder zelfs al unaniem een motie tegen goed. Volgens PS-voorzitter Paul Magnette is het zelfs het 'slechtste akkoord denkbaar'.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Vilt – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën