Actualiteit

Kankerexpert Nick Van Larebeke trekt gezondheid bio-eieren in twijfel

Kankerexpert Nick Van Larebeke trekt gezondheid bio-eieren in twijfel

Terzake bracht een nog te verschijnen studie van kankerexpert Nick Van Larebeke naar voor waaruit blijkt dat jongeren die vaker biovoeding eten hogere concentraties gifstoffen in het bloed en urine hebben. Het probleem zou met name liggen bij eieren, zuivel en zaden en noten - niet zozeer bij aardappelen, groente en fruit. “Een kritische noot is hier op zijn plaats”, vindt Martijn Chombaere, beleidsmedewerker van de Landsbond Pluimvee.

 

Van 600 Vlaamse adolescenten werden bloed- en urinestalen verzameld. Bij diegenen die aangaven meer dan gemiddeld 7,5 keer per week biovoeding te consumeren, lagen de toxische waarden 20-40 keer hoger dan gebruikelijk bij bepaalde toxische verbindingen. Na correcties op basis van sociale afkomst, BMI, geslacht,… waren de verschillen minimaal, maar wel nog significant. Zo werd er met name lood, arseen, PCB118 en PCB153, de pfas-stof PFNA, verschillende ander chloorverbindingen of pakweg glyfosaat terug gevonden. Het probleem kon met name toegewezen worden aan eieren, zuivel en zaden en noten en niet zozeer bij aardappelen, groenten of fruit.

 

Nuancering

 

Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee, nuanceert de resultaten. “Eieren, zuivel, zaden en noten bevatten, in tegenstelling tot aardappelen, groenten en fruit, meer vetstoffen. Veel toxische stoffen lossen nu éénmaal beter op in een vetrijk middel. Het is dan ook logisch dat dergelijke producten meer toxische stoffen bevatten, dit is niets nieuws. Bovendien heeft dit niets te maken met de term ‘bio’. Dit probleem zal zich evenzeer stellen bij hennen met vrije uitloop, waaronder ook hobbykippen. De mate van contaminatie zal hoofdzakelijk bepaald worden door de historische vervuiling van de omgeving en zal dus heel plaats afhankelijk zijn. Het FAVV, dat instaat voor de voedselveiligheid, doet bovendien regelmatig controles op toxische stoffen. We mogen er zodoende vanuit gaan dat de limieten niet worden overschreden.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Terzake – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Milieu , Onderzoek