Onderzoekers van Wageningen Livestock Research becijferden dat voor de wereldwijde productie van pluimveevlees ieder jaar ruim 600.000 hectare minder land nodig is. Dit komt doordat (reguliere) vleeskuikens steeds efficiënter worden door ontwikkelingen op het gebied van fokkerij.
Daggroei vleeskuikens bijna verdrievoudigd
In 1950 duurde het zo’n 85 dagen eer er een gewicht werd bereikt van ± 1.800 gram, Tegenwoordig bereiken reguliere vleeskuikens dit gewicht al na zo’n 30 dagen. Hiermee is de daggroei haast verdrievoudigd.
De voerconversie daalde in diezelfde periode van 70 jaar van ± 3,25 naar ± 1,40. Dat betekent dat er in 2020 1,40 kilogram voer nodig is om 1 kilogram kip te produceren, tegenover 3,25 kilogram in 1950. Over efficiëntie en duurzaamheid gesproken…
Minder landgebruik
Omdat er minder voer nodig is om een kilo kippenvlees te produceren, gaat het landgebruik daardoor omlaag. De Wageningse onderzoekers concluderen dat – met een gelijke omvang van de jaarlijkse pluimveevleesproductie – het landgebruik wereldwijd hierdoor met ruim 600.000 hectare afneemt.
Op kleinere schaal betekenen efficiëntere kuikens in de EU een jaarlijkse afname van het landgebruik van 44.000 hectare.
Waterbesparing
Omdat er minder voer nodig is voor dezelfde vleesproductie, gaat ook het watergebruik omlaag. Wereldwijs is dit een besparing van 5,1 miljoen kuub water per jaar.
De onderzoekers geven aan dat het totale land- en waterverbruik wereldwijd wel kan toenemen, omdat de consumptie van pluimveevlees wereldwijd per hoofd van de bevolking jaarlijks toeneemt.
Tekst: Pluimvee/Boerderij – Bron: Boerderij – Foto: Shutterstock