Actualiteit

Israëlische startup met innovatieve methode om eieren te sexen

Israëlische startup met innovatieve methode om eieren te sexen

Het afdoden van de zo goed als waardeloze 1-dagskuikens bij legrassen is een gevoelig issue. Verschillende firma’s en instellingen zijn reeds lange tijd op zoek om vroegtijdig het geslacht in de eieren te kunnen bepalen, maar tot op heden zijn de methoden ofwel tijdrovend, invasief of zeer kostelijk.

 

De methode van de Duitse firma SELEGGT bepaalt bijvoorbeeld het geslacht van het kuiken op dag 9 door een bepaling te laten uitvoeren op een minuscule hoeveelheid vloeistof die uit het ei werd verwijderd. De hoge kostprijs van deze ‘aborterende’ methode wordt gerecupereerd door een soort taks op de eieren van deze hennen door te rekenen naar de consument.

 

Recent werd op de Amerikaanse “Poultry Tech Summit” een nieuwe methode voorgesteld om dit probleem op te lossen. Bij monde van één van de stichters en CEO, Yehuda Elram van de Israëlische startup “eggXYt”, hebben zij een innovatieve manier om dit vooral ethische probleem te voorkomen. De techniek die gebruikt wordt is de CRISPR gentechnologie waardoor de bevruchte eieren van deze kippen een biomerker dragen op het mannelijk  chromosoom. Wanneer deze eieren onder speciaal licht komen begint de biomerker te gloeien en kan een onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke eieren gedetecteerd worden. In tegenstelling tot andere methodes gebeurd het sexen niet tijdens het broedproces maar op de nog niet bebroede eieren. Naast het vermijden van het afdoden van 1-dagkuikens, embryo’s of het verlies van bebroede eieren maakt deze firma zich sterk dat de mannelijke eieren in de voedselketen kunnen gevaloriseerd worden.

 

Een piloot programma wordt opgestart door eggXYt. De start up is niet direct op zoek naar extra fondsen maar wil vooral inzetten om het stigma dat op gentechnologie en genetische modificatie rust te helpen doorbreken. Ze maken zich sterk dat deze innovatieve technieken meer en meer aanvaard zullen worden als o.a. de veiligheid door de wetenschappers gegarandeerd wordt.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: WATTAgNet

Te vinden in: Leghennen , Wetgeving , Onderzoek