Actualiteit

Impact Covid-19 op de Belgische export van pluimveevlees, konijnenvlees en eieren

Impact Covid-19 op de Belgische export van pluimveevlees, konijnenvlees en eieren

De Belgische export van vers en bevroren pluimveevlees kent in de eerste helft van 2020, vergeleken met dezelfde periode in 2019, een lichte stijging in volume (+2%), tot net geen 260.000 ton. Tegelijkertijd is er een lichte daling in de exportwaarde (-1%) tot iets meer dan 397 miljoen euro.

 

Belangrijke exportproducten van kippenvlees (delen en slachtafvallen zonder been, vers (-7%) en bevroren (-4%); borsten en delen daarvan, vers (-5%) en bevroren (-89%); verse 65% kippen (-5%); dijen en delen daarvan, bevroren (-17%), vertonen een sterke volumedaling. De exportwaarde van deze producten daalde evenzeer.

 

De producten met de sterkste volumestijging zijn: ruggen en halzen, staarten, vleugelspitsen. Het betreft een stijging van 117% of 8.300 ton. Daarnaast steeg het volume van verse dijen en delen daarvan eveneens. Dit belangrijk export-pluimveeproduct houdt goed stand en kent zelfs een stijging van 4%. Van deze producten steeg de exportwaarde.

 

Kalkoenvlees

 

Specifiek voor kalkoenvlees zien we dat de bevroren delen zonder been (een belangrijk exportproduct) verlies optekenen (zowel in volume als in waarde), maar andere belangrijke producten zoals de verse delen zonder been en de bevroren ruggen en halzen blijven het goed doen.

 

Afzetmarkten van pluimveevlees

 

Een blik op de afzetmarkten van pluimveevlees in de eerste helft van 2020, toont vooral goede resultaten voor de export naar derde landen en meer specifiek naar Ghana, Congo DR en de Filipijnen. De export naar de EU-partners en vooral onze buurlanden heeft het moeilijk gehad. Uitzondering hierbij is Frankrijk dat zowel in volume als waarde een stijging met zo'n 5,5% optekent.

 

Konijnenvlees

 

De Belgische export van konijnenvlees kent een daling in de eerste helft van 2020 t.o.v. dezelfde periode in 2019. In waarde gaat het om een terugval van zo'n 30%, of met 2,7 miljoen euro. Uitgedrukt in volume betekent dit bijna 500 ton (-26%). De daling speelt zich af op al de belangrijke bestemmingen: Frankrijk, Duitsland en Nederland.

 

Broedeieren

 

De Belgische export van broedeieren van kippen daalde in de eerste helft van 2020 t.o.v. dezelfde periode in 2019 met zo’n 4 miljoen euro (-8%). Het aantal geëxporteerde stuks steeg daarentegen met 2%.

 

De daling van de exportwaarde is te wijten aan de export richting derde landen, die tevens onze belangrijkste exportmarkten zijn: Irak (-40%), Qatar (-45%) en Myanmar (-100%). Anderzijds houdt de export richting Libië, Saoedi-Arabië, VAE en Ivoorkust goed stand. Ook de EU-partners Frankrijk en Nederland vroegen tijdens de eerste zes maanden van 2020 meer broedeieren dan in dezelfde periode in 2019.

 

Verbruikseieren

 

De export van verbruikseieren van kippen steeg in de eerste helft van 2020 t.o.v. 2019 met 13% zowel in hoeveelheden als in waarde. Met uitzondering van Nederland, deed vooral de export naar onze buurlanden het goed. Vooral de Duitse markt valt hierbij op door een sterk gestegen afzet (+80%).

 

Eiproducten

 

De export van eiproducten is gedaald in de eerste helft van 2020 met zo'n 28% (of bijna 3.500 ton). Uitgedrukt in waarde betekent dit 5 miljoen euro. Voor quasi al de afzetmarkten worden er dalende cijfers opgetekend.

 

Bron: VLAM - Foto: Shutterstock

 

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Moederdieren - Broeierij , SARS-CoV-2