Russische pluimvee-exporteurs verminderen hun export naar China door toedoen van overstockage in Chinese havens als gevolg van de aanhoudende Covid-19-coronavirusepidemie. De impact van Covid-19 op de Chinese pluimveesector beperkt zich niet tot louter logistieke issues.
Tekort aan koelcontainers
Dankzij de verhoogde vraag van China naar Russisch pluimvee door de uitbraak van Afrikaanse Varkenspest (ASF), slaagde Rusland er in om de totale omzet van de export met 65% te verhogen tot 329 miljoen dollar, waarbij de verwachtingen voor 2020 in stijgende lijn waren. De sluiting van sommige zeehavens in China heeft echter geleid tot een tekort aan koelcontainers, daar deze zich opgehouden in de Chinese havens. Niet alleen Russische pluimveebedrijven ondervinden hier hinder van, maar alle pluimveebedrijven die hun producten naar China exporteren. België heeft vooralsnog geen markttoegang tot de Chinese markt die in 2019 voor ongeveer 700.000 ton pluimvee importeerde.
Aanzienlijke verliezen
Door de opstapeling van koelcontainers en het tekort aan aansluitingspunten op het elektriciteitsnet, lijden leveranciers en vervoerders aanzienlijke verliezen. Verschillende van de grootste leveranciers hebben dan ook de export naar China opgeschort.
Meer dan louter logistiek probleem
Door problemen in de banksector zijn lokale bedrijven niet in staat om transporten te bekostigen. Hierdoor ruimen pluimveehouders koppels op omdat ze niet meer kunnen voldoen in de voederbehoefte van hun dieren. De kelderende vraag naar broedeieren doet vermeerderaars broedeieren gewoon weggooien. Verwacht wordt dat het anderhalf tot twee jaar zal duren eer de Chinese pluimveesector hersteld zal zijn.
Tekst: Pluimvee - Bron: Poultryworld – Foto: Shutterstock