Actualiteit

Hoogpathogene H5-virus treft na Nederlandse ook Duitse en Engelse pluimveesector

Hoogpathogene H5-virus treft na Nederlandse ook Duitse en Engelse pluimveesector

De afgelopen weken zijn er onder wilde vogels heel wat besmettingen vastgesteld in Nederland (> 20-tal locaties), Duitsland (20-tal locaties) en Denemarken (1 locatie), deze zijn kenbaar gemaakt door een blauwe stip op bijgevoegde kaart. Het virus wordt aangetroffen onder diverse vogelsoorten, van watervogels tot roofvogels. Bij pluimvee is het naast een tweede bedrijf in Nederland vastgesteld in Duitsland, Engeland en Japan.

Voor wat pluimvee betreft, is er in Nederland een tweede besmet bedrijf gevonden in de buurt van de eerste uitbraak. Het betreft een leghennenbedrijf van ca. 100.000 leghennen in de Gelderse plaats Puiflijk. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het besmette bedrijf zelf en het bedrijf dat binnen het 1 kilometer gebied ligt met 115.000 opfokleghennen geruimd.

Niet enkel Nederland deelt in de klappen

Daarnaast heeft ook Duitsland een besmetting op een klein gemengd bedrijf gemeld, evenzeer als Engeland (rode stip). Daar is er afgelopen week hoog pathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld op een opfok vleeskuikenouderdierenbedrijf in Frodsham, Cheshire, in West-Engeland. Alle 13.000 opfok vleeskuikenouderdieren op het bedrijf zijn geruimd. Bovendien is er afgelopen week laag pathogene H5N2 vogelgriep vastgesteld bij Chookies Farm and Feed Store in Kent. Als gevolg hiervan moesten alle 480 vogels (inclusief zwanen, duiven, kippen en eenden) worden geruimd om de verspreiding van de ziekte te beperken.

H5N8 in Japan

Niet alleen in Europa breidt het H5-virus zich uit, buiten Europa is het virus (H5N8) nu ook vastgesteld in Japan (Mitoyo-City, Kagawa) op een braadkippenbedrijf met 330.000 braadkippen.

H5-virus vertoont gelijkenissen met het dodelijke H5-virus uit 2016-2017

Experts hebben ondertussen een aantal gevonden virussen genetisch kunnen ontleden. Daaruit blijkt dat het H5-virus uit onze contreien aansluit bij het virus dat in de aanloop naar de zomer in Rusland en Kazakstan is geïdentificeerd en dat het meer gelijkenissen vertoont met het virus uit de epizoötie 2016-2017 dan met het virus dat begin dit jaar in Centraal- en Oost-Europa circuleerde. Het H5-virus in 2016 was een virus dat indertijd bij zeer veel wilde vogels en diverse vogelspecies werd vastgesteld en daar ook massale sterfte heeft veroorzaakt; dit was minder het geval met het H5-virus van eerder dit jaar. Ook is het huidige H5-virus al opgemerkt met verschillende N-antigenen (N8, N5 en N1), wat erop wijst dat het sinds de eerste vaststellingen in Kazakstan en Rusland - waar enkel N8-virussen opgemerkt werden – het virus al een lange weg heeft afgelegd.

Hoewel er nog geen indicaties zijn voor besmettingen in ons land zijn gedetecteerd, kan het virus ook snel bij ons opduiken. De ervaring uit het verleden leert dat het virus dan om het even waar in het land kan opduiken. Het risico op insleep bij pluimvee vanuit wilde vogels is met dit virus erg hoog. Het is dan ook belangrijk dat iedereen de bioveiligheid tot in de puntjes verzorgt en respecteert.

Tekst: Eigen verslaggeving – Bron: FAVV/OIE/Pluimveeweb – Foto: FAVV

 

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid