Actualiteit

Het stikstofakkoord is meer dan louter die 41 bedrijven

Het stikstofakkoord is meer dan louter die 41 bedrijven

Haast elk veeteeltbedrijf in Vlaanderen zal een bittere PAS-pil moeten slikken

 

De abdij van Averbode deed de figuurlijke klokken luiden omtrent de conceptnota PAS. De eeuwenoude, gekende en beminde abdij van Averbode zou in 2025 zijn deuren moeten sluiten doordat het, net als 40 andere bedrijven, op de rode PAS-lijst staat. Eindelijk werd de PAS-discussie uit de achterkamer gehaald, al lijkt het in de media alsof de conceptnota PAS louter de sluiting van deze 41 bedrijven omvat. De conceptnota gaat echter zoveel verder met verstrekkende gevolgen voor haast elk veeteeltbedrijf in Vlaanderen.

 

De laatste weken mag het debat dan wel eindelijk in alle hevigheid zijn losgebarsten. Zowel de media als de politiek focussen zich hoofdzakelijk op deze rode PAS-lijst met 41 bedrijven, die zonder tegenspraak de grootste impact (sluiten tegen 2025) ondervinden, maar de conceptnota PAS gaat zoveel verder met verstrekkende gevolgen voor elk veeteeltbedrijf in Vlaanderen. Daar bovenop laat het een hele generatie jonge landbouwers verloren gaan zonder dat het gewenste effect zal hebben.

 

We zullen de landbouwers nog missen

 

Klimaatveranderingen en de oorlog in Oekraïne zullen zo’n verstrekkende gevolgen hebben dat we de impact ervan niet kunnen voorspellen. Alleen al in Libanon krijgt 94% van de jonge kinderen niet de voeding die ze nodig hebben. 40% van de kinderen onder de 5 jaar lijdt er al aan bloedarmoede. Ah, Libanon, wat boeit ons dat? We leven in het welvarende België – gelukkig – toch trok twee weken geleden de voedselbanken van West-Vlaanderen nog aan de alarmbel. In West-Vlaanderen alleen al maken 16.800 personen gebruik van de voedselbank en dat aantal stijgt nog elke dag. Ze zien de vraag naar voedsel stijgen, maar het aanbod daalt zienderogen.

 

Nu kunnen veel retailers de prijzen nog drukken door prijsafspraken uit het verleden. De inflatiestijging in de winkelkar moet zich nog volop doordrukken wat een tsunamigolf zal veroorzaken van mensen die in de armoede zullen belanden, zeker voor de kwetsbare groepen als alleenstaande (ouders).

 

“Voedsel(productie) wordt het vraagstuk van de 21ste eeuw en de overheid lost het op door een strop rond de nek van de landbouwers te leggen. Wetende dat de gemiddelde Vlaamse landbouwer een vijftiger is en amper 13 procent een opvolger heeft zouden genoeg redenen moeten zijn om te beginnen panikeren. Het is alsof de overheid weet dat ze in hun eigen voet gaan schieten en toch de trekker overhalen. We zullen de landbouwers nog missen”, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee.

 

Discussie moet breder gevoerd worden

 

De discussie rond PAS moet dus veel breder gevoerd worden dan louter de rode PAS-lijst willen we geen irreversibele handelingen stellen zonder dat het enig gewenst effect heeft. Je lost geen probleem op door het te verschuiven, dit is wat er nu aan het gebeuren is ten koste van onze eigen welvaart, onze voedselveiligheids- en zekerheid. De Landsbond Pluimvee is pro een transitie met aandacht voor de maatschappelijke en milieueisen, maar deze dient wel op een correcte manier te verlopen. De discussie moet dus breder gevoerd worden, waarbij er extra aandacht moet gaan naar die zaken, opgenomen in ons bezwaarschrift.

 

Onze slogan die we bij actie aan het kabinet Demir eens hebben gebruikt, ‘Laat ons niet stikken in uw stikstofbeleid’ is niet alleen meer van toepassing op landbouwers, maar ook de consument zal hiervan de gevolgen beginnen voelen.

 

Eigen verslaggeving – Foto: Pluimvee

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving , Milieu