Actualiteit

Herbevolking in bewakingszone van 10 km sterk gelimiteerd

Herbevolking in bewakingszone van 10 km sterk gelimiteerd

Door de uitbraak in Warhem (Fr.) ligt een deel van de bewakingszone van 10 km op Belgisch grondgebied. Het herbevolken van stallen in de zone is zodoende verboden, tenzij het om broedeieren betreft (farmhatching) en enkel voor die broedeieren die reeds in de broedmachine liggen.

Het bevolken van bedrijven in de bewakingszone van 10 km is toegelaten d.m.v. het aanvoeren van broedeieren voor uitkippen in de stal door Verordening 2020/687, maar is geen vrijgeleide om het herbevolken van een zone zonder beperking toe te laten. Deze passage in de wetgeving is bedoeld om de onnodige vernietiging van broedeieren en EDK te voorkomen, mits er geen alternatief buiten de zone is en deze op een veilige manier kunnen opgezet worden. Het Agentschap laat het aanvoeren van broedeieren voor uitkippen in een stal in de 10 km-zone dan ook maar onder zeer strikte voorwaarden toe. Concreet komt het erop neer dat:

  • Er wordt enkel een derogatie toegestaan voor eieren die al op de broeierij ingelegd waren op het ogenblik van afkondigen van de zone.
  • De betrokken bedrijven moeten leeg, gereinigd en ontsmet zijn. De mest moet al afgevoerd zijn, hetzij – gezien de beperkingen op afvoer van mest in de bewakingszone – afgedekt gestockeerd worden op ten minste 50 m van de bedrijfsgebouwen.
  • Er wordt geen uitladen van de loten toegestaan. Het aantal opgezette eieren bedraagt dus ten hoogste de aantallen die op 42 dagen leeftijd aanwezig mogen zijn.
  • Er zijn strikte bioveiligheidsregels van toepassing. De 4 dagenregel wordt onverkort toegepast.
  • De bedrijven staan onder een verhoogd toezicht, nl. een verplicht bedrijfsbezoek door de DA 3 tot 7 dagen na uitkippen en daarnaast gedurende ten minste 3 weken (of langer als de zone langer bestaat) het toezicht zoals beschreven voor de bewakingszone.

De voorwaarden dienen tot op de letter gerespecteerd te worden. Er wordt niet de minste afwijking toegestaan. De volledige lijst met voorwaarden die in de instructie vervat zijn kunnen in bijlage geraadpleegd worden.

Tekst: Pluimvee – Bron: FAVV – Foto: Pluimvee

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen , Wetgeving