De deal die Oekraïne in staat stelt graan via de Zwarte Zee te exporteren, verkeert in kritieke staat vanwege “onaanvaardbare” blokkades, acties van Rusland. Dit liet de bewindsman aan de krant The Guardian weten.
De door de Verenigde Naties en Turkije bemiddelde overeenkomst loopt sinds juli 2022. Vertegenwoordigers van Rusland, Turkije en de VN inspecteren schepen op weg van en naar Oekraïense havens, maar dinsdag vonden er geen inspecties plaats, zegt Yurii Vaskov, de Oekraïense onderminister van Infrastructuur.
“De facto” blokkade
Oekraïne had drie graanschepen aangemeld, maar de Russen hebben deze geschrapt en dienden namen van andere inkomende schepen uit de wachtrij van 50 in, aldus Vaskov. Als gevolg daarvan heeft geen enkel schip zijn reis kunnen voortzetten, wat volgens Vaskov "de facto" neerkomt op een blokkade.
Kiev heeft de schending van dinsdag met spoed aan de orde gesteld bij de VN en Turkije, voegde hij eraan toe. Als de impasse aanhoudt, zullen de wereldwijde voedselprijzen waarschijnlijk met 15 procent stijgen, waarschuwt Vaskov.
Ongenoegen Rusland
Rusland heeft herhaaldelijk zijn ongenoegen geuit over de deal, onder meer omdat het bij zijn eigen export zou worden gehinderd door Westerse sancties. Vorige maand zei Moskou de overeenkomst met slechts 60 dagen te verlengen, terwijl Oekraïne aanstuurde op het dubbele. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dreigde er vrijdag dan ook mee uit de graandeal te stappen. Dit omdat Westerse landen volgens Lavrov hun restricties op Russische landbouw- en mestexport niet afzwakken.
Sinds de graandeal werd gesloten, zijn volgens de Turkse autoriteiten uit drie Oekraïense havens al 866 schepen vertrokken met bijna 27 miljoen ton graan en andere voedingsproducten aan boord.
Tekst: Pluimvee – Bron: Vilt/Belga – Foto: Shutterstock