Avec, de Europese organisatie van pluimveevleesproducenten, zet volop in op een duurzame toekomst en staaft dit door de lancering van hun duurzaamheidscharter.
Avec-voorzitter Gert Jan Oplaat: “In het kader van de Europese Green Deal en de Farm to Fork-strategie waarin de 27 EU-lidstaten zich ertoe hebben verbonden om van de EU in 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken, wil de EU-pluimveesector bijdragen aan een duurzamere en veerkrachtigere wereld. We streven naar de beste balans tussen de 3 pijlers van duurzaamheid: ecologisch, sociaal en economisch. Onze pluimveesector maakt deel uit van de oplossing en gaat vooruit in het waarborgen van duurzaam en beschikbaar voedsel. De sleutel zal zijn om een evenwicht tussen de pijlers te vinden, en niet om slechts één pijler te verbeteren met indirecte negatieve gevolgen voor de andere pijlers”
Ambities
Het Avec duurzaamheidscharter wilt de milieu-impact, de verpakking en het antibioticagebruik reduceren en het dierenwelzijn verhogen.
De duurzame en veerkrachtige toekomst van de landbouwsector in de EU ligt in de handen van producenten, consumenten en beleidsmakers. Politieke beslissingen moeten streven naar het beste evenwicht tussen de 3 pijlers van duurzaamheid. Oplaat: “Daartoe wil Avec de Europese Commissie een lijst met beleidsmaatregelen voorleggen die nodig zijn om het succes van ons Duurzaam Handvest 2022 te verzekeren.” Volgens zijn organisatie worden een paar belangrijke punten uitgelicht:
- Geïmporteerde producten moeten de eisen weerspiegelen die aan EU-producten worden gesteld – ook op het gebied van dierenwelzijn.
- Er moeten garanties worden geboden voor een gelijk speelveld voor uit derde landen geïmporteerd vlees aan de EU-grenzen door de frequentie van de controles te verhogen.
- Investering in betere controle op residuen in vlees geïmporteerd uit derde landen om ervoor te zorgen dat aan de EU-normen wordt voldaan.
- Auditmissies in derde landen moeten leiden tot controle van de hele toeleveringsketen, van de broederij tot het slachthuis. Controles op de boerderij en de veevoederfabriek zijn bijzonder belangrijk.
- Er moet nieuwe wetgeving worden ingevoerd over de verplichte oorsprongsetikettering voor alle producten die pluimveevlees bevatten (vooral voor consumptie buitenshuis).
Tekst: Pluimvee/Poultryworld – Bron: Poultryworld