De Europese pluimveesector - AVEC (Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU) en ELPHA (European Live Poultry and Hatching Egg Association) hebben hun bezorgdheid geuit aan Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski en commissaris voor handel Phil Hogan omtrent de impact van de COVID-19 crisis op de Europese pluimveemarkt.
Door de lockdown-maatregelen is de buitenhuisconsumptie nagenoeg volledig stil gevallen. Hierdoor hebben de Europese pluimveeslachthuizen hun productie voor de food service markt ‘on hold’ moeten zetten, wat ongeveer 20 – 40 % van hun productie vertegenwoordigde. De verschuiving van foodservice naar retail is slechts beperkt gezien het verschil in grootte van de dieren en de beperkingen inzake slachtinfrastructuur.
Overaanbod dreigt
Het voornaamste probleem is de immense hoeveelheid pluimveevlees (850.000 ton – vnl. diepvriesfilet) die jaarlijks in de EU wordt geïmporteerd, voornamelijk uit derde landen als Brazilië, Thailand en Oekraïne, terwijl er nu amper vraag naar is. Dit resulteert in een overaanbod van pluimveevlees op de Europese markt in de komende weken en maanden waardoor er nu grote diepvriesstocks worden aangelegd, zowel in België als in gans Europa. Dit gegeven heeft nu al een immense impact op de prijsvorming en zal de komende periode enkel maar zwaarder gaan doorwegen.
Daar bovenop zorgen de vogelgriepuitbraken in Oost-Europa er voor dat verschillende landen (Polen, Hongarije, Roemenië, …) niet meer naar derde landen mogen exporteren waardoor het pluimveevlees bestemd voor export alsnog op de Europese markt terecht komt.
Steunmaatregelen
De gevolgen van dit overaanbod zullen een ongunstig domino-effect creëren doorheen de ganse pluimveesector. Daarom vragen AVEC en ELPHA, naast bijkomende steunmaatregelen, met aandrang om de import van pluimveevlees te herbekijken, wat een positief en gunstig effect zou kunnen veroorzaken op korte termijn.
De volledige brief kunt u hier erop nalezen.
Tekst: Pluimvee – Bron: AVEC/ELPHA – Foto: Shutterstock