Actualiteit

Europa gebruikt landbouw opnieuw als pasmunt om Mercosurakkoord te sluiten

Europa gebruikt landbouw opnieuw als pasmunt om Mercosurakkoord te sluiten

Consumeren wat we niet meer mogen produceren, daar komt het op neer nu Europa de landbouw opnieuw als pasmunt heeft gebruikt bij het ondertekende Mercosur vrijhandelsakkoord. In een persbericht waarschuwt AVEC dat dit vrijhandelsakkoord aanzienlijke risico's met zich mee brengt voor de Europese landbouw, voedselzekerheid en duurzaamheid.

 

“Door de voorkeur te geven aan exportwinsten op korte termijn, zet de EU onze strategische autonomie in de landbouw op het spel, ondermijnt ze de landbouwers in de EU en brengt ze uiteindelijk haar soevereiniteit op lange termijn in gevaar, aldus Birthe Steenberg, Secretaris-generaal van AVEC.

 

Een klap voor de EU-pluimveevleesproductie

 

Het voorgestelde extra quotum van 180.000 ton van Mercosur komt overeen met productieniveaus van landen zoals Finland, Zweden, en Denemarken samen.  Als we de bestaande invoer en de Mercosur-quota bij elkaar optellen, zouden we in totaal 1,1 miljoen ton pluimveevlees in de EU invoeren, wat neerkomt op 9% van de EU-consumptie van pluimveevlees. Dit is een aanzienlijk volume, en het komt op een moment dat er opnieuw onderhandeld wordt over handelsovereenkomsten met Oekraïne en Thailand, die ook belangrijke exporteurs van gevogelte zijn.

 

De invoer van pluimvee in het kader van de Mercosur-overeenkomst is onevenredig gericht op enkele van de meest waardevolle en gewilde delen voor Europese pluimveevlees, zoals de filets. Elke twee filets die uit het buitenland wordt geïmporteerd, betekent één kip die niet in de EU is gekweekt. Nu al komt 25% van het in de EU geconsumeerde borstvlees uit niet-EU-landen (zoals Brazilië,

Thailand, Oekraïne en China). 

 

Normen en duurzaamheid opofferen

 

Producenten in de EU houden zich aan de strengste normen ter wereld op het gebied van dierenwelzijn, milieubescherming en voedselveiligheid en investeren veel in duurzame praktijken. Terwijl Europa steeds strengere regels blijft invoeren om duurzaamheid en dierenwelzijn te verbeteren. Hierdoor wordt lokale productie steeds duurder en krijgen Europese boeren steeds meer concurrentie van geïmporteerde producten die aan veel lagere eisen worden geproduceerd.

 

Recente audits door DG SANTE hebben systematische problemen aan het licht gebracht bij de naleving van de EU-normen door Brazilië, waaronder inbreuken op de voedselveiligheid en slechte diergezondheidspraktijken. De Mercosur-overeenkomst benadrukt een flagrante ongelijkheid. “Als het naleven van de voorbeeldige EU-normen er uiteindelijk toe leidt dat onze producenten worden weggeconcurreerd door minder duurzame importen, wat is dan het nut van het stellen van zulke maatstaven zonder wederkerigheid en eerlijke handelsvoorwaarden te garanderen?”, vraagt Steenberg zich af.

 

Een oproep tot actie

 

De Mercosur-overeenkomst zal verwoestende gevolgen hebben voor de Europese voedselzekerheid, duurzaamheid, boeren en consumenten. AVEC dringt er bij de EU-beleidsmakers in de Raad en het Europees Parlement op aan om zich tegen deze overeenkomst te verzetten. De EU moet het goede voorbeeld geven, haar waarden hoog houden - zowel in eigen land als daarbuiten - en prioriteit geven aan haar boeren, haar consumenten en haar toekomst. “Het handelsakkoord tussen de EU en Mercosur is in zijn huidige vorm niet de reddingslijn die we nodig hebben. Het is een riskante gok die we ons niet kunnen veroorloven.” concludeerde Steenberg.   

Tekst: Pluimvee/AVEC – Bron: AVEC – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën