Actualiteit

EU wil fors schrappen in budgetten voor vogelgriep en AVP

EU wil fors schrappen in budgetten voor vogelgriep en AVP

De Europese Commissie wil het budget dat beschikbaar is voor de bestrijding van besmettelijke dierziekten zoals de Afrikaanse varkenspest (AVP) en vogelgriep met 40 procent verlagen en dit met terugwerkende kracht. Concreet komt dit neer op het verlagen van het cofinancieringspercentage tot 30% i.p.v. 50% en dit ten minste tot 2026. Aanleiding vormen de fors hogere kosten voor bestrijding van de AVP en de vogelgriep. De lidstaten verzetten zich hier nog tegen, daar met name de retroactiviteit een hinderlijk gegeven is.

 

Uit een gepresenteerd document van de Europese Commissie (EC) tijdens de EU-landbouwraad in Luxemburg blijkt dat de EC de huidige subsidies op het gebied van voedselveiligheid met 40 procent wil verlagen. Belangrijk onderdeel van deze verlaging vormt het budget dat bestemd is voor het nemen van bestrijdingsmaatregelen bij epidemieën zoals AVP, vogelgriep en rundertuberculose. De voorgestelde korting zou op korte termijn gevolgen hebben voor de noodmaatregelen met betrekking tot de AVP en de vogelgriep die nog niet definitief zijn gefinancierd. Daarnaast ook voor de nationale programma's van 2023 tot 2025. Dit is een mokerslag voor het Sanitair Fonds, dat met name voor pluimvee, het de laatste tijd zwaar te verduren heeft gekregen.

 

Aanleiding

 

De EC presenteerde dit bezuinigingsvoorstel omdat de financiële gevolgen van de AVP en de vogelgriep fors uit de hand lopen. De EU-uitgaven aan de bestrijding van deze twee epidemieën zou tot einde zomer 2022 al circa 450 miljoen euro bedragen. Terwijl de EU voor deze noodmaatregelen jaarlijks slechts 19 miljoen euro begroot.

 

Begrip

 

In een toelichting vroeg EU-commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides de lidstaten voor begrip. Toen de begroting werd vastgesteld, werd nog geen rekening gehouden met de dramatische stijgingen door de ziekte-uitbraken. Vooral de vogelgriep en de AVP hakken er financieel erg in. Dit omdat uitgebreide maatregelen moeten worden genomen. Volgens Kyriakides is een verlaging van het Brussels medefinancieringspercentage om budgettaire redenen onvermijdelijk. Zonder ingrijpen met terugwerkende kracht dreigen er andere langere en hogere bezuinigingen. De EU-begroting kampt ook met de gevolgen van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne.

 

Tekst: Pluimvee/Pluimveeweb – Bron: FAVV/Pluimveeweb – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid