Actualiteit

Eiermarkt krabbelt recht na bewogen periode

Eiermarkt krabbelt recht na bewogen periode

Waar de eierprijzen in de eerste helft van het jaar overwegend gunstig waren door toedoen van COVID-19, kenmerkte de daaropvolgende periode zich door een negatieve tendens. Een tendens waarvan het dieptepunt bereikt lijkt te zijn.

Covid-19 bracht grote verschuiving met zich mee

De voorbije jaren waren ongetwijfeld bewogen jaren voor de pluimveehouderij. Fipronil, vogelgriep (LPAI H3N1), Covid-19,… Dergelijke extreme zaken leiden tot een enorme ontwrichting van het normale marktgebeuren en dit was voor Covid-19 niet anders. Covid-19 bracht een enorme verschuiving - Europees - met zich mee waarbij de vraag van de industrie haast volledig stil viel, terwijl de vraag vanuit de retail opmerkelijk toenam. Na de lockdown, toen de industrie terug opstartte, werd de omgekeerde verschuiving bekomen.

Spaanse eieren aan dumpingprijzen verstoorden binnenlandse markt

De grote invloed van Spaanse eieren, voornamelijk in het segment ‘bruin kooi’, die onder onze inlandse prijzen werden afgezet hadden een serieuze impact op de binnenlandse markt. Dit kwam omdat Spanje traditioneel veel hennen opzet om tegemoet te komen aan de inlandse vraag naar eieren in het toeristenseizoen. Door Covid-19 en het daardoor terugvallende toerisme had Spanje te kampen met een overaanbod aan eieren die zodoende aan dumpingprijzen werden afgezet. Dit verklaart waarom de koloniemarkt veel vlugger uit evenwicht was dan de scharrelmarkt. Ondertussen is de prijs opgetrokken tot een niveau boven de binnenlandse prijzen waardoor ze de eigen markt niet meer ‘verzieken’.

Dieptepunt is bereikt

Zowel bij kolonie als bij scharrel lijkt het dieptepunt bereikt te zijn, al zullen er de komende weken geen opmerkelijke stijgingen inzitten door de grote mate aan stocks die nog voorradig zijn. De kooiprijzen zijn ondertussen al voorzichtig aan het stijgen, bij de scharrelnotering lijkt de kentering weldra te worden ingezet. Al zal het dus nog wachten zijn tot de stocks zijn weggewerkt om een echt gunstige evolutie te zien.

KAT-waardigheid zorgt voor verschillen in scharrelsegment

Belangrijk hierbij is ook - en dan voornamelijk in het segment ‘bruin scharrel’ - er grote verschillen ontstaan tussen KAT en niet-KAT-eieren waarbij in functie van de periode en van de verhouding tussen  vraag en aanbod het prijsverschil tussen KAT-waardige en niet-KAT waardige eieren toch opmerkelijk verschillen in hetzelfde segment.

Tekst: Eigen verslaggeving – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , SARS-CoV-2