Actualiteit

Duitsland verbiedt als eerste land het afdoden van haankuikens

Duitsland verbiedt als eerste land het afdoden van haankuikens

De Duitse regering heeft ingestemd met een voorstel om het afdoden van mannelijke kuikens te beëindigen. Hiermee is Duitsland het eerste land ter wereld die deze maatregel oplegt. Deze maatregel kwam er nadat minister van Landbouw Julia Kloeckner een wetvoorstel hieromtrent indiende.

 

Tot op heden worden mannelijke kuikens na het sexen in een 4 minuten durend proces langzaam verdoofd en geëuthanaseerd d.m.v. CO2-gas, dit geheel conform de EU wet- en regelgeving 1099/2009. Deze haankuikens worden vervolgens geconditioneerd en gebruikt als voeding voor reptielen, roofvogels, … voor particulieren en zoos.

 

Vanaf 2022 moeten Duitse professionele kippenhouders zodoende gebruik maken van een technologie - die trouwens niet 100% accuraat is – om het geslacht van het dier te identificeren voordat het kuiken uit het ei is gekomen. Op die manier kan voorkomen worden dat de mannelijke kuikens geboren worden. In een latere fase, ten vroegste in 2024, zal het proces nog worden uitgebreid, zodat embryo’s geen pijn meer zouden voelen. Duitsland is hiermee het eerste land ter wereld dat zo een maatregel neemt. “Het bannen van deze onethische praktijk is een belangrijke stap in de richting van betere dierenbescherming”, aldus landbouwminister Julia Kloeckner.

 

Ethischer?

Ondanks dat het in eerste instantie een positief gegeven lijkt, kunnen er toch heel wat bedenkingen gemaakt worden of dit wel zoveel ethischer is gezien de meerwaarde nihil is en het net meer dierenleed kan veroorzaken.

Bij de embryonale ontwikkeling van een kuiken begint het hart rond de 2de dag reeds te kloppen. De meeste technieken kunnen het geslacht bepalen rond dag 10 in het broedproces. Op dat moment is het kuiken al redelijk ver ontwikkeld, indien dan het broedproces wordt beëindigd voor de mannelijke embryo’s, wordt er eveneens een levend organisme afgedood. 

Daarnaast wordt er jaarlijks in de EU ± 8.000 ton haankuikens afgezet die onder meer worden gebruikt als voeding voor reptielen, roofvogels, … bij particulieren en zoos. Indien dit wegvalt, zal een gelijkaardig hoeveelheid moeten gecompenseerd worden. Daar kuikens een specifieke voedingswaarde hebben, kan deze voedselbron voor andere dieren, niet ‘zo maar’ vervangen worden door andere diersoorten.

Het wegvallen van kuikens uit bepaalde landen zou een verhoogde export van kuikens uit andere landen met zich mee brengen. Dit houdt dus louter een verschuiving van het ‘probleem’ in. In een later stadium, indien het aanbod ontoereikend is, is het niet ondenkbaar dat er dan toch andere en juist meer dieren (muizen, ratten,…) gekweekt worden om als voedseldier gebruikt te worden. Dit ‘kan’ dus net meer dierenleed veroorzaken.

Tekst: Pluimvee – Bron: Pluimvee/HLN – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Wetgeving , Moederdieren - Broeierij