Actualiteit

Droogte, leveringsproblemen, corona en Chinese vraag stuwen soja en maisprijzen naar omhoog

Droogte, leveringsproblemen, corona en Chinese vraag stuwen soja en maisprijzen naar omhoog

Sedert begin december is de soja en maisprijs op de wereldmarkt aan een steile opmars bezig. Volgens het recente marktrapport van USA Department of Agriculture zijn de stocks van beide grondstoffen aan het slinken omwille van de verminderde productie in Noord en Zuid Amerika en de blijvende recordopkopen door China. Vorig jaar werden er redelijk grote oogsten aangekondigd die in werkelijkheid toch wat minder bleken te zijn. Zo heeft de droogte in Brazilië en Argentinië voor een lagere sojaproductie gezorgd. Recent is er wel meer neerslag gevallen zodat de komende oogst zich wel beter aankondigt.

Bijkomend zijn er in Argentinië leveringsproblemen omwille van de politieke situatie die o.a. uitmonden in stakingen in de havens. Ook wil de regering ingrijpen om de uitvoer van mais te beperken (instellen van quota) zodat de prijs van diervoeder er niet verder oploopt en bijgevolg ook niet de vleesprijzen.

“Daarnaast mag het corona-effect zeker niet over het hoofd gezien worden. Door corona is de onzekerheid op de grondstoffenmarkt duidelijk voelbaar waardoor veel goederenfondsen uit aandelen gestapt zijn en in vaste waarden grondstoffen. Dit fenomeen zie je evengoed in onze grondstoffenmarkt als in andere markten (bitcoins, …)”, aldus Francis Vandeputte, verantwoordelijke bij de aankoopdienst van Leievoeders.

“Bovendien kocht en koopt China gigantische hoeveelheden in. De Chinese aankopen van soja in de VS hebben in 2020 terug een recordhoogte laten noteren van 36 miljoen ton (vorig record 30 miljoen ton in 2016). Ook is volgens de USDA de maisprijs in China op recordhoogte wat de druk op import of mais doet toenemen. Dit is voornamelijk het gevolg van de herstellende varkensproductie in China”.

Verwachtingen komende maanden

Vandeputte ziet de toekomst de komende maanden, wat granen betreft, somber tegemoet. “In onze contreien is er niet direct een tekort, maar zeker ook geen overschot. Met de grotere oppervlakten die zijn ingezaaid moeten we hopen dat er terug wat ademruimte zal komen met de nieuwe oogst. Opmerkelijke dalingen voor mei/juni lijken naar mijn inziens niet direct aan de orde te zijn. Al blijft alles natuurlijk speculatief.”

“Indien er bijvoorbeeld bij het uitkomen van de winter in Rusland nog eens een strenge vorst aanbreekt waardoor een deel van de oogst verloren geraakt, kan dit de prijzen naar omhoog stuwen. Al is een omgekeerde beweging eveneens mogelijk als China zijn aankopen reduceert mocht de varkenspest terug meer grip krijgen in hun land nu er opnieuw enkele gevallen gemeld zijn.”

“Aangezien er niemand een glazen bol heeft is het koffiedik kijken hoe de prijzen zullen evolueren, maar op vandaag voeder of tarwe gaan vastleggen tot volgende zomer zou ik niet direct gaan aanraden, al is alles natuurlijk redelijk delicaat gezien de grote onzekerheid, aldus Francis Vandeputte.

Tekst: Pluimvee (LM - MC) - Bron: Feed Strategy/Leievoeders – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën