Actualiteit

Dreigt na stikstofimpasse een geurimpasse voor de veeteeltsector?

Dreigt na stikstofimpasse een geurimpasse voor de veeteeltsector?

Het begint stilletjes aan wat weg te hebben van een heksenjacht moeten veel landbouwers gedacht hebben na het vernemen van het gegeven dat elf inwoners van Hoogstraten en Wuustwezel, en de vzw Dryade - een niet onbesproken milieuorganisatie - de Vlaamse overheid in gebreke heeft gesteld voor geurhinder.

 

De stikstofimpasse is nog volop bezig de ganse (landbouw)economie naar de afgrond te schuiven of de volgende stok is al gevonden, geur’hinder’. Volgens de elf inwoners verspreiden verschillende grote kippen- en veestallen in de omgeving te veel stank. Ze eisen nu van de Vlaamse overheid, die ze in gebreke hebben gesteld, dat er een duidelijk decreet komt om geurhinder tegen te gaan en dat stallen die overlast veroorzaken, aangepakt worden. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. De elf bewoners en Dryade willen concrete plannen of stappen om hun eisen in te willigen tegen 30 november. Als die er niet zijn, dan stappen ze naar de rechter.

 

Daar hangt een geurtje aan

 

De mosterd voor hun ingebrekestelling haalde vzw Dryade uit Nederland. Daar werd de overheid eind 2022 veroordeeld voor een ontoereikend geurbeleid.  Dryade, een organisatie die vanuit een juridische invalshoek focust op natuur, milieu en klimaat stelt zich in heel wat dossiers op als een antagonist van de landbouw. Niet toevallig ontvangt Dryade een zogeheten startsubsidie van Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Het gaat om een slordige 180.000 euro die over drie jaar wordt uitbetaald in schijven van 60.000 euro.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Gazet van Antwerpen – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Moederdieren - Broeierij , Juridisch , Antwerpen