Actualiteit

Diervoederproductie in België zakt met 6% naar 6,7 miljoen ton in 2022

Diervoederproductie in België zakt met 6% naar 6,7 miljoen ton in 2022

De  energiecrisis, de politieke en maatschappelijke druk op de landbouwsector, de impact van vogelgriep op de pluimveesector en de oorlog in Oekraïne met ongezien hoge grondstoffen- en energieprijzen tot gevolg veroorzaakten een daling van de diervoederproductie in België met 6% naar 6,7 miljoen ton. Dat maakt de Belgian Feed Association (BFA) tijdens hun algemene vergadering bekend.

 

Laagste niveau sinds 2011

 

In 2022 produceerden de Belgische BFA leden* zo’n 6,7 miljoen ton diervoeders, wat een daling omvat van 6% t.o.v. 2021, het laagste niveau sinds 2011. Katrien D’hooghe, Managing Director BFA verwacht dat deze dalende trend ook de komende jaren nog zal aanhouden. “BFA en haar leden blijven zich dan ook volop inzetten voor een verdere verduurzaming van de landbouwsector” aldus D’hooghe.

 

Gestegen omzet ondanks volumedaling

 

“Als gevolg van al die factoren stegen de veevoederprijzen in 2022 gemiddeld met 31% t.o.v. 2021. Intussen volgen de veevoederprijzen alweer de dalende trend van de grondstoffen- en energieprijzen, maar de markt blijft uiterst onzeker”, aldus Dirk Van Thielen, voorzitter BFA. Door de hogere voederprijzen is de omzet met 25% gestegen tot 6,9 miljard EUR, ondanks het verminderde volume. De Belgische diervoedersector vertegenwoordigt hiermee 10% van de omzet van de totale voedingsindustrie. Met een dergelijke omzet staat België op de 7de plaats binnen de EU.

 

Pluimveevoederproductie met 1,9% gedaald

 

“Door de onzekerheid over de stikstofaanpak van de Vlaamse Regering en de slechte marktomstandigheden in de varkenssector, noteren we in 2022 een daling van 8,7% voor de varkensvoerproductie. De daling voor de andere diersoorten is minder uitgesproken: rundveevoeder -2,2% en pluimveevoeder -1,9%”, concludeert Katrien D’hooghe.

 

Bijna 50% recuperatie van grondstoffen

 

De diervoedersector blijft inzetten op een verdere verduurzaming van de dierlijke productieketen via voedermaatregelen en heel wat keteninitiatieven. Zo zijn o.a. 43% van de gebruikte grondstoffen nevenstromen uit de voedings- en biobrandstoffenindustrie.

 

*BFA bestaat uit 131 leden, zowel kern- als diervoederfabrikanten, die zo’n 95% vertegenwoordigen van de nationale productie.
 

Tekst: Pluimvee – Bron: Persbericht BFA – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën