Actualiteit

Dieren’rechten’organisatie sleept Vlaanderen voor de rechter wegens nalatigheid rond kipvangpraktijk

Dieren’rechten’organisatie sleept Vlaanderen voor de rechter wegens nalatigheid rond kipvangpraktijk

Het Harrison Collectief heeft een juridische procedure aangespannen tegen de Vlaamse overheid. De dieren’rechten’organisatie beschuldigt de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn van het niet-handhaven van een Europees verbod op het ondersteboven vangen van kippen aan hun poten, een praktijk die volgens hen onnodig lijden veroorzaakt. “Dierenwelzijn is belangrijk, maar de rechtop vangmethode biedt geen enkele meerwaarde. Integendeel, het creëert nieuwe dierenwelzijnsissues”, aldus de Landsbond Pluimvee.  

 

Bij de huidige vangmethoden in de pluimveesector worden kippen ondersteboven opgetild en in groepen in kratten gestopt. “Volgens de Europese Transportverordening is deze methode verboden, maar de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn weigert op te treden tegen bedrijven die dit blijven doen”, hekelt Elias Van Marcke, woordvoerder van het Harrison Collectief, een vzw die de juridische weg bewandelt om meer dierenwelzijn af te dwingen.

 

De Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn voert aan dat de Europese wetgever niet de intentie zou hebben gehad om het ondersteboven vangen van kippen te verbieden, dit is de reden dat dit in de toekomstige nieuwe Europese transportverordening zal gewijzigd worden. Daarnaast wijst de Inspectie op economische argumenten, zoals de impact op de snelheid en kosten van het vangen.

 

Voor Martijn Chombaere van de Landsbond Pluimvee is de meerwaarde voor het dierenwelzijn “nihil”. “KIPVANG toont bovendien ook aan dat rechtop vangen tijdrovender (wettelijke norm van tijd zonder voeder wordt overschreden) en veel kostelijker is. In ons vakblad van januari 2024 verscheen er een artikel omtrent het eindrapport van dit project. Bovendien is deze methode wereldwijd nauwelijks in gebruik. Laten we ons gezond verstand behouden en inzetten op werkbare oplossingen. De situatie is nu al precair om mensen te vinden die dat werk willen doen. Dit is financieel en ergonomisch niet haalbaar. Maar als het Harrison collectief zo overtuigd is van hun zaak, zouden ze die middelen beter inzetten om hun eigen vangploeg op te richten en ons het tegendeel te bewijzen”, klinkt het.

 

“Nu al worden we overspoeld door kippenvlees uit landen met lagere dierenwelzijnsstandaarden, zoals Oekraïne, Thailand en Brazilië, het onlangs ondertekende Mercosur-akkoord nog buiten beschouwing gelaten. Hoe meer (zinloze) beperkingen hier worden opgelegd, hoe groter de instroom van producten uit landen met minder strenge normen zal zijn. Is het dit wat we willen?”

 

De Raad van State zal zich binnenkort over de zaak buigen.

 

Tekst: Pluimvee/Vilt – Bron: Vilt – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen