Onderzoek toonde aan dat op Salmonella Enteritidis besmette pluimveebedrijven 24 % van de onderzochte knaagdieren positief bleken voor diezelfde bacterie. Hiermee wilt DGZ het belang aantonen van een goed ongediertebestrijdingsplan om de strijd tegen Salmonella spp. aan te gaan.
Ratten en muizen, meer dan enkel vraatschade
Ratten en muizen liggen aan de basis van heel wat problemen. Ze veroorzaken niet enkel materiële schade -knaagschade-, ze kunnen aanzienlijke hoeveelheden voeder opnemen en verontreinigen het bovendien met urine en uitwerpselen. Mogelijks onderbelicht is hun rol die ratten en muizen spelen als vector van ziektekiemen, waaronder Salmonella Enteritidis. Onderzoek toonde namelijk aan dat 24 % van de onderzochte knaagdieren positief bleken te zijn op pluimveebedrijven die besmet waren met Salmonella Enteritidis.
Landbouwhuisdieren gaan niet vrijuit
Honden of katten die in het eierlokaal komen, veel pluimveehouders zijn zich van geen kwaad bewust, doch is dit zeker niet zonder enig risico. Honden en katten kunnen zelf besmet zijn met Salmonella of kunnen drager zijn van de bacterie op hun poten of vacht. Voorkom zodoende dat honden of katten toegang kunnen krijgen tot de hygiënesluis, het eierlokaal of de stallen.
Niet-gastheerspecifieke Salmonella spp. zoals Salmonella Typhimurium kan ook bij andere diersoorten voorkomen, waaronder rundvee, varkens, schapen. In het verleden is er namelijk al aangetoond dat bedrijven die te maken hadden met Salmonellaproblemen, ook varkens of honden van dat bedrijf drager waren van dezelfde stam.
Tekst: Pluimvee – Bron: DGZ