
Tijdens de Algemene vergadering van DGZ op donderdag 17 april drukte Prof. Benedikt Sas, directeur van DGZ Vlaanderen zijn bezorgdheid uit over de toekomst van de veehouders: "Over 20 jaar naar dierentuin om een koe te zien"
Voor bepaalde takken in de sector is het vijf voor twaalf, zeggen ze bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen. Vooral de strenge stikstofmaatregelen brengen de toekomst van heel wat landbouwbedrijven met dieren in het gedrang.
“Het aantal veehouders bij ons zit in dalende lijn. Zo'n 20 jaar geleden waren er bijvoorbeeld nog dubbel zoveel rundveebedrijven als nu. En degenen die over blijven, hebben ook minder dieren. Bij varkens- en pluimveehouders blijft het aantal stabieler, maar volgens de organisatie is de hele situatie best ernstig te noemen.”
Oorzaken
Dierengezondheidszorg Vlaanderen ziet verschillende oorzaken voor de terugval. Te strenge stikstofmaatregelen, maar ook de vergrijzing van het beroep. De gemiddelde veehouder is intussen 58 jaar en veel jonge boeren durven in deze onzekere tijden het landbouwbedrijf van hun ouders niet meer overnemen.
"Het is dringend nodig om de veehouderij en landbouw in Vlaanderen te ondersteunen en naar een herstelplan te gaan en dat verder strategisch goed te koesteren," besluiten ze bij Dierengezondheidszorg.
Tekst: Pluimvee/rtv – Bron: rtv – Foto: rtv