Actualiteit

Departement Omgeving hanteert vanaf 14 februari een hogere geuremissiefactor voor vleeskippenbedrijven

Departement Omgeving hanteert vanaf 14 februari een hogere geuremissiefactor voor vleeskippenbedrijven

Voor de beoordeling van de omgevingsvergunning van vleeskippenstallen werd door het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid een geuremissiefactor van 0,33 odeur units (OUE) per dier gehanteerd. Vanaf 14 februari 2021 wordt dit evenwel opgetrokken naar 0,59 OUE.  Deze aanpassing komt er op basis van recente studies op vleeskippenbedrijven met een AEA-stalsysteem P-6.4 (warmtewisselaar).

In het MER Richtlijnenboek Landbouwhuisdieren, is voor de geuremissiefactor een waarde van 0,33 OUE opgenomen. Deze waarde steunde zich o.a. op vroeger Nederlands onderzoek. Discussies of de gebruikte modellen (in MER – rapporten, geurstudies en vergunningsdossiers) een goede weergave zijn van de geuruitstoot die in de praktijk te verwachten is, zetten zowel de Provincie West Vlaanderen als het Beleidsdomein Omgeving van de Vlaamse Overheid ertoe aan om een studie naar de geurimpact te laten uitvoeren.

In de ILVO studie (2018-2020) werden volgens het VERA protocol metingen uitgevoerd bij 4 vleeskippenstallen met een AEA stalsysteem. De geurconcentraties van de genomen luchtmonsters werden via olfactometrie geanalyseerd. Vier getrainde panelleden beoordelen deze geurstalen in het labo dezelfde dag van de staalname.

Op basis van het gemiddelde van alle data werd een emissiefactor van 0,35 OUE/dier/s bekomen. Op vraag van de stuurgroep die de studie begeleide werd eveneens de emissiefactor berekend voor door de 2 hoogste gemeten emissiewaarden van iedere stal te nemen en het gemiddelde te berekenen van deze 8 waarden. De bekomen emissiewaarde bedraagt op deze manier 0,59 ± 0,10 OUE/dier/s. Deze waarde zal vanaf 14 februari door het departement Omgeving gehanteerd worden, volgens hun gecommuniceerde nieuwsbrief van einde januari.

In de door de provincie West Vlaanderen bestelde studie (zie komend Pluimvee februari nr) werd de geurimpact bepaald d.m.v. snuffelploegen op 9 vleeskippenbedrijven. De voorgestelde (tijdelijke) norm op basis van deze studie bedroeg 0,77 suffeleenheden (SE)/s/dierplaats.  Intussen heeft de Deputatie bij monde van Bart Naeyaert (Gedeputeerde) laten weten dat deze voorlopige norm zal teruggebracht worden tot 0,59 OUE/dier/s conform deze van het Departement Omgeving.

Tekst: Pluimvee (LM) - Bron: ILVO/Vilt – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen , Wetgeving