Actualiteit

Decretale basis voor wetenschappelijk comité stikstofreducerende technieken eindelijk een feit

Decretale basis voor wetenschappelijk comité stikstofreducerende technieken eindelijk een feit

De decretale basis voor de oprichting van het wetenschappelijk comité dat stikstofreducerende technieken kan beoordelen en goedkeuren, is eindelijk een feit. De roep naar zo’n wetenschappelijk comité klinkt al een hele tijd bijzonder luid. De land- en tuinbouwsector wou verder innoveren, maar werd dit gewoon onmogelijk gemaakt door het ontbreken ervan. “Na jarenlang ervoor te pleiten zijn we opgelucht dat het wetenschappelijk comité er eindelijk zal komen”, aldus Danny Coulier, voorzitter van de Landsbond Pluimvee.

 

Raad van State spreekt zich uit

 

Op 25 mei stond de goedkeuring van het decreet op de agenda van de plenaire vergadering in het Vlaams parlement. Het decreet ging evenwel niet alleen over de oprichting van het Wetenschappelijk Comité Veeteelt, zoals het voluit heet, maar het voorzag ook in een basis om een beperkte vergunningsverlenging voor landbouwbedrijven wiens vergunning op korte termijn verstrijkt, aangezien er nog geen definitief stikstofdecreet is. Daarnaast voorzag het decreet ook in de schrapping van de mogelijkheid tot groei van veebedrijven als ze mestverwerking bewijzen.

 

De oppositie twijfelde aan de rechtszekerheid en wou daarom eerst een advies van de Raad van State. Dat advies van de Raad van State voorhanden is nu sinds 8 juli beschikbaar. Daarin stelde de Raad een aantal problemen vast rond de verlenging van de vergunningen. Ook over het schrappen van de uitbreiding mits mestverwerking waren er opmerkingen. Over het wetenschappelijk comité was er echter geen echte commentaar.

 

Decreet aangenomen

 

Uiteindelijk besliste de Vlaamse meerderheid om zich woensdag bij hoogdringendheid uit te spreken over twee van de drie bepalingen in het decreet. “Het advies van de Raad van State over de verlenging van de vergunningen moeten we nog grondiger bekijken”, zo stelde Wilfried Vandaele (N-VA) in de laatste plenaire zitting voor het zomerreces. “Daarom stellen we voor om enkel de eerste twee onderdelen van het decreet te behouden en mits aanvulling met een zestal amendementen vandaag bij hoogdringendheid ter stemming voor te leggen.” Het decreet werd uiteindelijk aangenomen in het Vlaams parlement.

 

Groen en Vooruit tegen

 

Oppositiepartijen Groen en Vooruit stemden tegen. Zij vinden het niet kunnen dat dit decreet met hoogdringendheid wordt “doorgedrukt”. Bovendien spraken ze zich ook uit tegen de technologische oplossingen om de stikstofuitstoot in de veehouderij te reduceren. “We hebben eerder nood aan een brede visie over de toekomst van de veehouderij in Vlaanderen, dan aan een wetenschappelijk comité dat landbouwers op kosten jaagt met dure technieken die het probleem niet bij de bron aanpakken”, was onder meer te horen bij Groen.

 

Socio-economische impactanalyse noodzakelijk

Stefaan Sintobin van Vlaams Belang vroeg tijdens de plenaire zitting een spoedbehandeling van het voorstel tot resolutie voor een socio-economische impactstudie van het stikstofakkoord op de agrovoedingsketen. Die vraag behaalde echter onvoldoende stemmen en werd dus niet gestemd, maar doorverwezen naar de Commissie Landbouw van het Vlaams parlement.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Vilt – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving , Milieu , Juridisch