Actualiteit

De problemen met vogelgriep swingen wereldwijd de pan uit

De problemen met vogelgriep swingen wereldwijd de pan uit

Sedert vorig najaar is de druk van Aviaire Influenza - of beter gekend als vogelgriep - alleen maar toegenomen en het aantal besmettingshaarden topt in vele delen van de wereld. Zowel in Azië, Afrika en Europa waart het virus reeds vele maanden rond. Meer en meer is duidelijk dat het niet alleen aan seizoenen of aan vaste trekroutes van wilde vogels gelinkt is, maar meer endemisch is geworden. Dit betekent dat het virus meer en meer latent aanwezig is bij vooral wilde watervogels die ter plaatse verblijven en een voortdurende bedreiging  vormen om commercieel gehouden pluimvee te besmetten.

 

Vooral de situatie in zowel Nederland als Frankrijk neemt dramatische vorm aan, met respectievelijk tientallen en honderden besmettingen op commerciële bedrijven. Vele miljoenen stuks pluimvee zijn in beide landen geruimd (al dan niet preventief) sedert begin dit jaar.  De  toestand is er einde april evenwel nog niet onder controle.

 

Recent zijn ook de VS en Canada zwaar getroffen en sedert februari is de epidemie toegeslagen in meer dan 10 staten in de VS met tientallen geruimde bedrijven. Vooral de kalkoenensector is zwaar getroffen in de VS maar eveneens legbedrijven, vleeskippenbedrijven en eendenbedrijven. Volgens het ‘United States Department of Agriculture (USDA) Animal and Plant Health Inspection Service’ zijn er eind april 147 commerciële bedrijven getroffen en in  totaal 31 miljoen stuks pluimvee op commerciële bedrijven geruimd. 

 

Omwille van de grote druk en het niet kunnen beheersen met de huidige ‘old fashion’ methodes, klinkt de roep om te vaccineren steeds luider. Maar het ontbreken van een efficiënt vaccin tegen de diverse varianten van het virus evenals handelsbelemmeringen verhinderen momenteel de bescherming door veralgemeende inzet van vaccinatie.

Lees het uitgebreide artikel in het komende mei nummer van Pluimvee.

 

Bron: Pluimvee (LM)

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid