Dat de eierprijzen dalende zijn, is enigszins normaal gezien de tijd van het jaar. In de zomer is de vraag naar eieren sowieso gedrukt, wat zijn invloed heeft op de prijszetting. Al is niet alles enkel toe te wijzen aan de vakantieperiode. De import uit Oekraïne is hallucinant, wat eveneens de Belgische prijszetting drukt. De vraag die velen zich stellen is wanneer de bodem bereikt is.
Na Pasen, met het zomerverlof in aantocht, kent de eiermarkt meestal geen hoogdagen. Velen zetten dan ook pas hennen op tijdens de zomer, om na de zomer te kunnen meegenieten van een betere prijszetting. Echter, de dalende prijszetting begint bij sommige serieus door te wegen en vraagt men zich af wanneer de bodem bereikt is. Ten opzichte van 21 maart 2023 tekenen de bruine scharrel, de witte scharrel, de bruine kolonie en de witte kolonie-eieren respectievelijk 31,24%, 32,76%, 49,69% en 51,43% lager.
Vanuit verschillende kanalen wordt opgevangen dat de komende 5 weken een kentering nog niet direct in de maak is. De eiverwerkende industrie bestelt vooral voor de huidige behoefte en blijft hopen op lagere prijzen, er worden ook nog geen voorraden aangelegd. De lege frigo’s zijn op zich wel een goed teken. Eens de markt terug aantrekt zal de industrie wel mee moeten met de ontwikkelingen van de markt door het ontbreken van stocks. Positievere vooruitzichten zijn er dus voor de tweede helft van augustus, al kunnen er andere marktverstorende elementen zijn die meer of minder hun gewicht op de prijszetting leggen.
De oneerlijke concurrentie vanuit Oekraïne is daar één van, iets waar de Landsbond Pluimvee zich stevig blijft tegen verzetten. Zo is de import de eerste 24 weken van 2023 vanuit Oekraïne binnen de EU - verantwoordelijk voor 46,1% van de totale import (Januari 2023) - met 247% gestegen met een totaal volume van 19.607 ton. Verse eieren namen toe met 224% (14.623 ton) terwijl eieren niet in schaal toenamen met 599% (4.932 ton).
Tekst: eigen verslaggeving – foto: Shutterstock