Actualiteit

Coronapandemie legt belang van agro-voedingsketen op pijnlijke wijze bloot

Coronapandemie legt belang van agro-voedingsketen op pijnlijke wijze bloot

Nu de coronapandemie in alle hevigheid losbarst, zijn alle ogen - terecht! – gericht op de zorgsector, maar onderbelicht in deze is de gehele agro-voedingsketen. De landbouwsector kreeg de afgelopen jaren steeds meer tegenwind te verduren en was – vaak onterecht – kop van jut in de hele milieupolemiek. De beelden van hamsterende consumenten, lege winkelrekken en sluitende grenzen duiden echter het belang aan van een eigen gezonde en eerlijke voedselproductie.

De jarenlange geterroriseerde landbouwsector – voornamelijk te wijten door de distantiëring van producent en consument – heeft ertoe geleid dat landbouwers die zich 7/7, 24/24 inzetten voor de voedselvoorziening voor jullie als consument, alle moed verliezen. Zelfmoord en geestelijke gezondheidsproblemen bij boeren nemen zorgwekkende proporties aan en met  een gemiddelde leeftijd van 54 jaar staat de eigen voedselvoorziening op een kantelpunt.

Lege winkelrekken, hamsterende consumenten en het sluiten van grenzen leggen op een pijnlijke wijze het belang bloot van een eigen gezonde en eerlijke agro-voedingsketen. Een eerlijke keten begint bij een correcte prijs. Voedingsmiddelen zijn zo cruciaal, maar maken tegenwoordig slechts 13 % meer uit van de uitgaven in het gezinsbudget. Misschien moeten we onszelf de vraag durven stellen of voeding niet te goedkoop is geworden? Te goedkoop om aan de steeds strengere eisen op vlak van vergunningen, regelgeving, dierenwelzijn, … te kunnen voldoen.

Eerlijk betekent ook dat iedereen eerlijk moet zijn met zichzelf. Want hoe valt het te rijmen dat actiecomités en protestgroepen zich verzetten tegen haast elke stap die een Belgische landbouwer wilt maken en bovendien productiesystemen laat verbieden, terwijl Europa massaal goederen importeert die niet voldoen aan onze eisen - We consumeren wat we niet meer mogen produceren -. Of is het nastreven van een Level playing field louter een illusie?

Daarnaast betekent eerlijk ook dat de lasten gelijk moeten verdeeld worden voor de uitdagingen van de toekomst. De landbouwsector wordt – vaak onterecht – met de beschuldigende vinger gewezen in de hele milieupolemiek. Vliegtuigen blijven even aan de grond, fabrieken worden tijdelijk gesloten, auto’s blijven aan de kant, die verre reis naar de andere kant van de wereld wordt even uitgesteld en plots circuleren er overal berichtgevingen over luchtverontreinigingen die als sneeuw voor de zon verdwijnen. Milieuproblematiek is een probleem van ons allen, laten we er dan ook zo naar handelen.

“Laten we nu vooral trachten om met ons allen het coronavirus in te dijken, maar hopelijk brengt deze hele coronapandemie een perceptiewijziging bij de landbouwververvreemde politici en consumenten”, aldus de Landsbond Pluimvee. “Dit zodat nadien op een eerlijke en constructieve manier gebouwd kan worden aan de landbouw van morgen”.

Een pluim voor alle producenten die de continuïteit aan levensmiddelen gedurende deze coronapandemie blijven verzekeren!

Tekst: Eigen verslaggeving – Foto: Shutterstock

Te vinden in: Alle categorieën , SARS-CoV-2