Het SARS-CoV-2-virus, dat de besmettelijke luchtwegaandoening COVID-19 bij mensen veroorzaakt, is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De impact van dit virus op verschillende sectoren is onnoemelijk, vooral de sierteeltsector wordt bijzonder zwaar getroffen. De impact op de verschillende schakels binnen de pluimveesector is vooralsnog beperkt, al is het belangrijk de vinger aan de pols te houden. Een belangrijk gegeven is alleszins dat de gehele agro-voedingssector als essentiële sector wordt aanzien.
Vang –en laadploegen
Door de richtlijnen voor transport mogen personen van vang –en laadploegen zich maar met maximaal per 3, excl. chauffeur, in een busje voor personenvervoer verplaatsen. Het ontbreken van voldoende camionetten of van personen die beschikken over een rijbewijs, is een struikelblok voor de meeste servicebedrijven. Om hier tegemoet aan te komen heeft de Landsbond Pluimvee een ontheffing gevraagd, al is nog maar de vraag in welke mate dit zal worden toegekend met de alsmaar strenger wordende maatregelen. Voor pluimveehouders is het zodoende belangrijk om tijdig hun vang –en laadploeg vast te leggen en mogelijks een ‘back-up plan’ te voorzien indien de vang –en laadploeg minder personen dan verwacht kan voorzien.
Slachterijen
Problemen bij de afzet van pluimveevlees zijn er tot op heden niet, maar situeren zich voornamelijk bij het tijdig geslacht krijgen van het pluimvee. Door de opgelegde Federale maatregelen van ‘social distance’ en het uitvallen van personeel door ziekte, zijn vele slachterijen genoodzaakt maatregelen te treffen om de aanvoer te kunnen verwerken. Zo zijn er slachterijen die trager – maar langer – slachten om hieraan te kunnen voldoen. Alles staat of valt met voldoende beschikbaar personeel, chauffeurs en de aanwezigheid van een keurder. Deze situatie verandert van dag tot dag, van uur tot uur. Lange termijnvoorspellingen naar opzet toe zijn zodoende onmogelijk te maken, al is het niet ondenkbaar als de situatie escaleert er bepaalde slachterijen in de problemen zullen komen om de gebruikelijke aanvoer meester te kunnen.
Voederleveringen
“De impact van het coronavirus op de Belgische veevoedersector is vooralsnog te verwaarlozen. Het is natuurlijk koffiedik kijken hoe de situatie op lange termijn zal evolueren, maar tot op heden en in de nabije toekomst voorzien we hier geen moeilijkheden”, aldus Katrien D’hooghe, directeur BFA. “De aanvoer van grondstoffen verloopt, gezien de situatie, nagenoeg normaal. Vanuit overheidswege wordt er alvast voldoende steun verleend door het feit dat we en met uitbreiding de gehele agro-voedingsketen, als essentiële sector worden beschouwd. Bovendien is er nog een wezenlijk verschil tussen de huidige normale situatie en helemaal geen voeder meer leveren”.
Dierenartsenpraktijken
Verschillende dierenartsenpraktijken bevestigen dat er geen problemen zijn inzake stockproblemen voor vaccins, medicatie of antibiotica (AB). Bij bepaalde antibiotica zijn er wel tekorten, maar niet voor wat de werkzame stof betreft.
Eierafzet
Het sluiten van de ganse horeca door de coronapandemie heeft voor een verschuiving gezorgd van de eierafzet van de horeca naar de retail. Opmerkelijk, zelfs klein-volière-eieren vinden nu hun weg naar de supermarkten, een ei blijft dan ook een ei. De vraag van grootwarenhuizen is verdrievoudigd en dan voornamelijk de kleinverpakkingen. De verwachtingen zijn dat deze vraag, althans zeker voor volgende week, zal blijven aanhouden. Doordat haast iedereen thuis zit worden er vermoedelijk heel wat pannenkoeken en wafels gebakken met de kinderen, iets wat we alleen maar kunnen aanmoedigen.
Ondanks de opmerkelijke stijging worden er niet direct problemen gezien voor wat de aanvoer van eieren betreft. Mede doordat bepaalde exporten geannuleerd worden door het dichtgaan van de landsgrenzen. De vrees voor annulaties van exporten door het verscherpen van de coronamaatregelen in bepaalde landen is alleszins reëel. Positief is echter wel dat door de quarantainemaatregels de import vanuit Polen sterk verminderd is.
Respect!
In deze uiterst precaire situatie waarbij Corona nu al aanzien wordt als de grootste wereldwijde gezondheidscrisis sinds de Tweede Wereldoorlog - en dat terwijl het virus nog niet eens op kruissnelheid is -, willen wij vanuit de Landsbond Pluimvee reeds onze uitdrukkelijke dank betuigen voor iedereen die binnen de sector meehelpt aan het continueren van de hele ketting om de bevolking van voldoende pluimveeproducten te voorzien. Op onze beurt zullen we als belangenverdedigingsorganisatie er dan ook alles aan doen om de mogelijkse negatieve impact voor jullie tot een minimum te beperken! #youwillneverwalkalone
Tekst: Eigen verslaggeving – foto: Shutterstock