Actualiteit

Commotie omtrent natuurherstelwet

Commotie omtrent natuurherstelwet

Wat voor het weekend nog onmogelijk leek, is toch gebeurd. De Europese Raad heeft maandag de natuurherstelwet, een van de laatste grote wetgevende luiken van de Europese Green Deal, goedgekeurd dankzij een bocht van de Oostenrijkse minister van Milieu.


Nederland, Hongarije, Finland, Polen, Italië en Zweden zouden tegen stemmen, Oostenrijk en België zouden zich onthouden. Daardoor zou er geen meerderheid voor de wet zijn; om een wet aangenomen te krijgen moeten minstens 55 procent van de Europese lidstaten voorstemmen, en die lidstaten moeten minstens 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen. Doordat de Oostenrijkse minister van Milieu, tegen de grondwet van haar land in, haar fiat gaf, is de natuurherstelwet alsnog goedgekeurd. Al lijkt er hier nog een juridisch gevolg aan gekoppeld te zijn.

 

Volgens de grondwet had minister Gewessler namelijk haar goedkeuring helemaal niet mogen geven gezien er hierover geen akkoord was binnen de Oostenrijkse regering. De Oostenrijkse premier dreigt ermee naar het Hof van Justitie te stappen. Maar volgens de Brusselse minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo), die de vergadering vandaag voorzat, was er - althans juridisch - niets aan de hand. "We hebben net nog eens gecheckt of het wettelijk is om vandaag te stemmen, en dat is het wel degelijk", zei hij. "De minister kan rond de vergadertafel haar fiat geven. Voor het overige is dit een intern Oostenrijks dispuut.". Al klinken er toch veel tegenstrijdige geluiden: “Een ambtenaar kan niet zomaar tegen de wil van haar land in haar eigen visie doordrukken”.

 

Als de wet effectief aangenomen blijft zal het nog moeten blijken hoe dit concreet wordt vertaald naar eigen regionale wetgeving.

 

Tekst: Pluimvee       

Te vinden in: Alle categorieën , Wetgeving , Milieu , Juridisch