Na de Septemberverklaring en de eedaflegging van de nieuwe ministers is nu ook de laatste horde genomen om het nieuwe Vlaamse parlement gelanceerd te krijgen: de samenstelling van de parlementaire commissies. In deze commissies zetelen groepen van parlementsleden die zich gespecialiseerd hebben in een specifiek onderwerk. In de commissievergaderingen kunnen de parlementsleden de ministers ondervragen via vragen om uitleg of interpellaties en worden de decreten en begroting behandeld.
Elke commissie telt 15 vaste leden en 15 plaatsvervangers, verdeeld volgens de sterkte van de fracties van de verschillende partijen. Van de in totaal 12 vaste beleidscommissies in het Vlaams parlement zijn er voor de landbouwsector drie belangrijk: de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid, de Commissie voor Leefmilieu, Natuur en Ruimtelijke Ordening en de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn. Zij krijgen respectievelijk Bart Dochy (cd&v), Lydia Peeters (Open Vld) en Katia Segers (Vooruit) als voorzitter.
Commissie Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid
Vlaams parlementslid Bart Dochy (cd&v) blijft ook de komende legislatuur voorzitter van de commissie Landbouw in het Vlaams parlement. Naast Bart Dochy als voorzitter krijgt de Commissie Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid Leo Pieters van Vlaams Belang en Jeremie Vaneeckhout van Groen als eerste en tweede ondervoorzitter. In de commissie zetelen een aantal vertrouwde gezichten zoals Arnout Coel (N-VA), Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) en Stijn De Roo (cd&v), al was die laatste tijdens de vorige legislatuur plaatsvervangend lid van de landbouwcommissie.
Daarnaast zijn er ook veel “nieuwe” gezichten: Pablo Annys (Vooruit), Tom Lamont en Bart Van Opstal (Vlaams Belang), Eva Ryde (N-VA) en Ilona Vandenberghe (PVDA) zetten deze legislatuur hun eerste stappen in de Vlaamse politiek. Dat doen ook Sander Loones (N-VA) en Kris Verduyckt, maar zij hebben natuurlijk wel al hun sporen verdiend in het federaal parlement. Nog twee bekende namen in de commissie zijn voormalig minister-president Jan Jambon (N-VA) en voormalig minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).
Commissie Leefmilieu, Natuur en Ruimtelijke Ordening
Voormalig Open Vld-minister Lydia Peeters zetelt niet alleen in de commissie Landbouw, zij wordt ook voorzitter van de commissie Leefmilieu, Natuur en Ruimtelijke Ordening. Mien Van Olmen van cd&v en Debby Burssens van PVDA worden eerste en tweede ondervoorzitter. Daarnaast zetelen in deze commissie ook verschillende leden uit de commissie Landbouw: Bart Dochy (cd&v), Kris Verduyckt (Vooruit) en Leo Pieters (Vlaams Belang). Groen-fractieleider Mieke Schauvliege blijft net als tijdens de vorige legislatuur actief binnen deze commissie.
Een opvallende nieuwkomer is Andy Pieters, de woordvoerder van de voormalige minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Jurgen Callaerts, Sanne Van Looy en Hans Vanhoof nemen de andere mandaten voor N-VA op. Bart Claes, Carmen Ryheul en Dries Devillé vormen samen met Leo Pieters de vertegenwoordigers van Vlaams Belang in de commissie Leefmilieu.
Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn
Deze commissie is enkel van belang voor landbouw voor de bevoegdheid Dierenwelzijn.
atia Segers van Vooruit is voorzitter, Bram Jaques van Groen is eerste ondervoorzitter en Hans Vanhoof is tweede ondervoorzitter. Alledrie zijn ze afkomstig uit Brussel of de rand rond Brussel. Hetzelfde geldt voor Jan Laeremans (Vlaams Belang), Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang), Klaas Slootmans (Vlaams Belang), Hannelore Goeman (Vooruit), Karl Vanlouwe (N-VA), Kris Poelaert (cd&v) en Peter Van Rompuy (cd&v).
Enkel Maurits Vande Reyde (Open Vld), Mieke Claes (N-VA) en Line De Witte (PVDA) hebben geen directe link met Brussel en de rand. Sofie Joosen (N-VA) en Els Sterckx (Vlaams Belang) zeggen expliciet voor de bevoegdheid Dierenwelzijn gekozen te hebben.
Bron: Vilt – Foto: Pluimvee