Slechte eierprijzen, hoge voerprijzen, de PAS problematiek … het kooiverbod. Onze sector zit in zwaar weer. Steeds meer eisen en steeds minder respect voor de boer. Het water staat bij velen aan de lippen. Deze zomer las ik in de krant de woorden ‘plofkippen zijn kippen …’. Dan komt het stoom al uit men oren. Plofkippen is een geframede term van dierenactivistenclubjes. En het wordt mooi overgenomen door de media die maar al te graag scoren met dit soort items. Colruyt en Delhaize kwamen naar buiten met hun plannen om meer dierenwelzijn te integreren in het winkelrek. Op zich heb ik daar totaal geen problemen mee. Wel vond ik het verbazingwekkend dat er in het artikel stond dat de consument niet meer zou moeten gaan betalen voor zijn stukje kippenvlees. Weer wordt er een verkeerd signaal gegeven. Meer eisen moeten betaald worden. En weer wordt de kaas al van tevoren van ons brood gegeten door de volgende schakels in de voedingssector.
Ook naar onze eigen pr toe moeten we kritisch zijn. Hoeveel pluimveehouders werken er al met uitkomst in de stal? Waarom brengen we dit zelf niet naar de consument? We hebben zo een prachtige innovatieve sector en toch krijgen we dit niet vertaald naar de burger die de landbouw krijgt voorgeschoteld als milieuvervuilend en dieronvriendelijk. Net zoals onze sector een voorloper is op gebied van ammoniak emissie arme stalsystemen en het bewerken en verwerken van onze mest. We lossen al jaren onze problemen zelf op in de sector. Het enige waar we geen vat op hebben is de prijszetting van onze prachtige producten.
Onder andere daar had ik het over met minister van landbouw Hilde Crevits. We mochten bijna 3 uur babbelen over onze passie, problemen en de toekomst van de landbouwsector. Het is fijn om te weten dat minister Crevits en haar kabinet wel echt geïnteresseerd zijn in wat er werkelijk speelt in de sector. Ik kan niet garanderen dat dit gesprek tot oplossingen zal lijden, maar er kan alleen maar perspectief gecreëerd worden als mensen open staan om te luisteren naar de mensen die het samen gaan moeten doen in de toekomst. Een minister die al niet luistert naar de noden van de sector kan in mijn ogen geen oplossingen vinden voor bv de PAS problematiek. Ik hoop dat er politieke moed zal zijn om op te komen voor onze landbouwsector.
In Nederland steeg de partij “Boerburgerbeweging” met Caroline Van Der Plas als verkozene in de peilingen al naar 6 zetels! Ik geloof dat ook in België de stilzwijgende meerderheid achter de boeren staat en begrijpt dat de eigen voedselvoorziening uiterst belangrijk is als fundament voor de toekomst. En met deze ingesteldheid ga ik de toekomst maar tegemoet. Opgeven is geen optie.
Mariëlle Smits Schalk
Legpluimveehoudster
Minister Crevits bezoekt het legbedrijf van onze columniste!
Op 23 augustus kreeg het ’t Kakelhof in Meer, het bedrijf van Mariëlle Schalk en haar familie, ministerieel bezoek. Enkele dagen op voorhand was ze opgebeld door het kabinet om haar belofte na te komen, namelijk dat de minister persoonlijk kennis wilde maken met moderne landbouwbedrijven in Hoogstraten en omgeving, naar aanleiding van de ‘Natte bottentocht’. Dit laatste succesvolle initiatief was door de plaatselijke landbouwers georganiseerd als positieve tegenactie tegen de hetze en framing van vooral de pluimveesector. De minister volgt Mariëlle, via de sociale media waar ze zeer actief present is, reeds een tijdje.
Door een spijtige vergissing is de verkeerde column geplaatst in ons laatste nr. van Pluimvee. Daarom houdt de redactie eraan de passende column te plaatsen bij het kaderstukje naar aanleiding van het bezoek van minister Crevits aan hun bedrijf.