Colruyt heeft de eerste producten van zijn welzijnskippen uit een nieuwe keten gelanceerd. Hiervoor heeft Colruyt de exclusieve samenwerking aangegaan met 17 Belgische kwekers met als bedoeling een volledig nieuwe keten op te zetten van ei tot bord. Echter zet Colruyt hiermee een stap achteruit qua duurzaamheid.
De welzijnskippen die gekweekt worden in deze keten voldoen aan hogere dierenwelzijnsnormen, zoals een trager groeiend ras, meer ruimte in de stal en er wordt geïnvesteerd in daglicht en zitstokken. Bovendien wordt de farmhatching-techniek toegepast, wat de gezondheid van de kippen bevordert. Concreet komen er nieuwe producten in de rekken bij Colruyt Laagste Prijzen en Okay waarmee Colruyt een belangrijke stap zet in hun engagement van Colruyt om dierenwelzijn voor vleeskippen te verbeteren en rechtstreeks met Belgische landbouwers samen te werken.
Stap achteruit qua duurzaamheid
De Landsbond Pluimvee is niet tegen een verhoogd dierenwelzijn, maar betreurt het feit dat er gekozen is voor een trager groeiend ras daar dit de duurzaamheid van kippenvlees naar beneden haalt. Dit komt omdat dergelijke trager groeiende kippen meer voeder moeten nuttigen om eenzelfde hoeveelheid vlees te produceren. Zo is er meer landbouwareaal, water en wegtransport nodig voor diezelfde hoeveelheid vlees. Dit gekenmerkt met een hogere N-uitstoot per kg vlees, wat de dag van vandaag toch een hot topic is. Colruyt zet op deze manier een stap achteruit qua duurzaamheid. Daarnaast maken wij ons als sectororganisatie zorgen over het verdienmodel die hiermee gepaard gaat, zeker naar de toekomst toe.
Tekst: Pluimvee - Bron en foto: Colruyt