Colruyt Laagste Prijzen en OKay stappen tegen 2026 over naar de Better Chicken Commitment-criteria voor standaardkip en zijn hiermee de eerste Belgische retailers die overschakelen naar vleeskippen die voldoen aan de hogere dierenwelzijnscriteria, gebaseerd op het Better Chicken Commitment (BCC). Colruyt heeft al laten weten hiervoor in overleg met de sector te treden.
Deze criteria hebben als doel het dierenwelzijn van vleeskippen in de Belgische kwekerijen te verhogen, dit door meer ruimte ter beschikking te stellen en daglicht te voorzien. Er wordt ook overgeschakeld naar een trager groeiend ras. Door deze normen toe te passen voor de standaardkip, die het grootste volume vertegenwoordigt, willen Colruyt en OKay hun verantwoordelijkheid nemen en de Belgische markt in de richting van beter dierenwelzijn duwen. De ambitie is om de BCC-criteria uit te rollen tegen 2026, samen met de leveranciers en de sector.
Engagement voor het Better Chicken Commitment
Vanaf 2026 voldoet de standaardkip, die je koopt in de beenhouwerij en diepvriesafdeling (Boni Selection) van Colruyt Laagste Prijzen en OKay, aan de strikte criteria van het Better Chicken Commitment. In 2017 werd BCC gelanceerd door een dertigtal NGO’s die zich inzetten voor dierenwelzijn in Europa. BCC staat voor hogere en striktere criteria op vlak van dierenwelzijn. De kippen krijgen 40% meer ruimte door een lager aantal kippen per vierkante meter en er zal daglicht zijn in de stallen. Er wordt ook overgestapt naar een trager groeiend ras en de kippen zullen langer leven: van 42 dagen naar 49 tot 56 dagen. De kippen beschikken bovendien over twee meter zitstokken en twee piksubstraten (granen, strobalen) per 1.000 kippen. Dit om het natuurlijk gedrag van de kippen te stimuleren.
Kuikens geboren in de stal
Daarbovenop zullen Colruyt en OKay nog een stap verder gaan dan de BCC-normen door de kuikens rechtstreeks in de stallen geboren te laten worden. Deze techniek heeft twee voordelen: kuikens moeten niet meer levend vervoerd en behandeld worden, wat zorgt voor minder stress; en kuikens hebben meteen toegang tot water en voedsel, wat de darmgezondheid bevordert. Dit proces verbetert de algemene gezondheid van de kuikens aanzienlijk en zal uiteindelijk leiden tot een geringer gebruik van antibiotica. Sommige leveranciers maken nu al gebruik van de farmhatching-methodes, die uiteindelijk opgenomen zullen worden in de lastenboeken voor vleeskippen.
Geleidelijke overstap, samen met de leveranciers
Colruyt Laagste Prijzen en OKay zijn er zich van bewust dat het voor hun partners niet altijd gemakkelijk is om hun productiemethodes aan te passen aan de nieuwe criteria voor een verhoogd dierenwelzijn. Sommige elementen zijn eenvoudig uit te voeren, zoals het plaatsen van extra strobalen in de stallen. Anderen vereisen een aanzienlijke investering en vergen enige tijd. Het gaat dan over aanpassingen aan de structuur van het gebouw, om bijvoorbeeld meer daglicht toe te laten. “Daarom zal de uitrol geleidelijk gebeuren," zegt Guy Elewaut, directeur marketing Colruyt Laagste Prijzen “in plaats van ons af te sluiten van een sector die belangrijk is voor de Belgische economie – meer dan 230 Belgische kwekerijen voor Colruyt - nemen wij onze verantwoordelijkheid door ervoor te kiezen om onze partners te begeleiden in hun duurzaamheidsproces.”
Voor klanten verandert er niets: Colruyt Laagste Prijzen zal de laagste prijzen blijven garanderen voor kip. Guy Elewaut: “We blijven trouw aan onze merkbelofte, ook wanneer we onze standaarden verhogen.”
Twee Belgische premières
Colruyt en OKay zijn hiermee de eerste retailers in België die het Better Chicken Commitment-criteria zullen hanteren vanaf 2026. Guy Elewaut: “Met deze nieuwe criteria zetten we een grote stap vooruit op vlak van dierenwelzijn voor kippen. We maken het onze klanten zo makkelijker om een duurzame keuze te maken op vlak van dierenwelzijn. Daarnaast hopen we een positieve impact te hebben op de hele sector. Door deze criteria toe te passen op onze standaardkip, die meer dan 73% van ons totale volume kip vertegenwoordigt, hopen we een verschil te maken en de sector te inspireren.” Op dit moment engageerden meer dan 200 grote Europese bedrijven in de voedingssector zich voor het Better Chicken Commitment, waardoor de criteria de norm van de toekomst worden voor de Europese standaardkip. Colruyt en OKay zullen ook de eerste retailers zijn die de farmhatching-techniek opneemt in hun lastenboeken in België.
Stap voor stap
Dierenwelzijn staat hoog op de agenda van Colruyt Group en is één van de pijlers van het duurzaamheidsbeleid. De voorbije jaren nam Colruyt Group reeds verschillen initiatieven om het welzijn van dieren te verbeteren. Zo was de retailer de eerste die geen eieren van legbatterijen meer verkocht en het castreren van biggen verbood. Konijnenvlees is afkomstig van dieren uit een diervriendelijk parksysteem. En in de slachthuizen werden maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het slachtproces beter wordt gecontroleerd en zo weinig mogelijk stress en pijn veroorzaakt. Stefan Goethaert, algemeen directeur Colruyt Group Fine Food en verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid: “Voor ons is de doelstelling duidelijk: dieren respectvol behandelen doorheen de hele keten. Dit is een leerproces waar wij ons toe verbinden, stap voor stap. In de eerste plaats met onze leveranciers en vervolgens met de hele sector en de bevoegde autoriteiten.”
Visie Landsbond Pluimvee
“Het hele marktgebeuren steunt op het principe van vraag en aanbod. De maatschappij is de laatste jaren aanzienlijk veranderd en de vraag naar kippenvlees dat aan hogere eisen op vlak van dierenwelzijn voldoet is een gegeven dat ons niet onbekend was. Het was niet zozeer de vraag of maar wanneer dit er in België zou komen. Dat is ook de hoofdreden geweest van de Landsbond Pluimvee om zich te engageren voor het project ‘De Andere Kip’ om als deze omschakeling er zou komen, dit eveneens op een verstandige en onderbouwde manier te kunnen doen. Colruyt heeft alvast laten weten dit in overleg met de sector te willen doen waardoor we er gerust op zijn dat dit op een zodanige manier kan verlopen dat dit zowel Colruyt als de producenten ten goede zal komen en eveneens rekening houdt met andere paramaters als duurzaamheid e.d.”, aldus Danny Coulier, voorzitter Landsbond Pluimvee.
Tekst: Pluimvee/Persbericht Colruytgroup – Bron: Persbericht Colruytgroup – Foto: Pluimvee