In Duitsland mogen sinds begin dit jaar geen eendagskuikens meer worden gedood. Branchekoepel Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft (ZDG) zegt dat de eendagshaantjes nu buiten Duitsland worden gedood en wil dat Europa maatregelen neemt.
ZDG stelt aan de hand van data van marktinfo Eier und Geflügel bovendien ook vast dat sinds de inwerkingtreding van het verbod meer kuikens worden geïmporteerd uit het buitenland, waar eendagshaantjes wel mogen worden gedood. Broederijen in Duitsland worden daardoor benadeeld. “Bijna 40% van de binnenlandse broederijen is sinds 2021 een zachte dood gestorven en afzwakking van die tendens is nog niet in zicht”, aldus ZDG.
Minder broederijen
In maart 2021 waren er nog 19 broederijen voor legkuikens, een jaar later nog slechts 12. Jonge hennen worden voornamelijk uit Nederland geïmporteerd, maar ook de import uit Oostenrijk en Polen neemt toe. De geïmporteerde kuikens moeten onnodig veel transportkilometers maken en de broederhaantjes worden elders alsnog gedood. Daar is het dierenwelzijn niet mee gediend, meent ZDG. Bundesverband Ei (BVEi), onderdeel van het ZDG, wil daarom dat de Duitse minister van landbouw zich hard maakt voor een einde aan het doden van eendagskuikens in heel Europa, zodat er weer een gelijk speelveld ontstaat.
Landsbond Pluimvee is tegen!
“Momenteel worden de haankuikens overal in Vlaanderen op een diervriendelijke wijze afgedood d.m.v. CO2-gas. Deze haankuikens worden tenminste nog gevaloriseerd. Het seksen van kuikens in het ei is een dure techniek waarbij bovendien nog steeds een levend embryo wordt afgedood en dit zonder valorisatie. Alternatief, het opfokken van eendagshaantjes voor het vlees, is in deze tijden van schaarste aan (te) dure grondstoffen de reinste onzin waarbij de ecologische voetafdruk vele malen vergroot. Het afdoden met CO2-gas is het meest diervriendelijkst, duurzaamst en economisch, laten we alstublieft ons gezond verstand behouden”, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker van de Landsbond Pluimvee.
Tekst: Pluimvee – Bron: Boerderij – Foto: Shutterstock