Door de grote vraag naar broedeieren waren de afzetprijzen van broedeieren op exportmarkten in de eerste acht maanden van dit jaar uitstekend. Vermeerderaars, die voor de exportmarkt produceren, behaalden de eerste acht maanden van dit jaar hierdoor voortreffelijke rendementen. We speken eindelijk van een kantelmoment zeggen zowel Koen Lafaut van de gelijknamige broederij als Carl Destrooper van broedei-exporteur Incubel.
Van een zeer slechte periode zijn we nu aanbeland in een extreem goede periode. De rendementen waren bijna twee jaar zo slecht, dat het wel een keer móést kantelen. Anders was de sector ten dode opgeschreven. Niemand kan namelijk langdurig werken met verlies. Sinds 2 januari wordt er aan broedeieren getrokken door tal van broedei-importerende landen”, legt Lafaut uit. Carl Destrooper onderschrijft de huidige grote, wereldwijde vraag naar broedeieren. Destrooper vermoedt dat de grotere vraag naar Nederlandse en Belgische broedeieren te maken heeft met huidige NCD-uitbraken (Newcastle disease) in Brazilië – de grootste pluimvee-exporteur ter wereld, maar ook met de wereldwijde inkrimping van de vleeskuikenouderdieren de laatste jaren.
Lafaut schat met de kennis van nu in dat de exportmarkt voor broedeieren de komende maanden op het huidige hoge niveau blijft: „Mijn huidige inschatting is dat de huidige, sterke vraag naar broedeieren zeker tot eind oktober van dit jaar blijft bestaan. Er is nu eenmaal wereldwijd een tekort aan broedeieren en dit probleem is voorlopig niet opgelost.”
Tekst: Pluimvee – Bron: Pluimveeweb - Foto: Shutterstock