Actualiteit

Braadkippenhouder, ken uw kostprijs!

Braadkippenhouder, ken uw kostprijs!

De braadkippensector kent woelige tijden, voor het eerst in meer dan 15 jaar kan het woord crisis letterlijk genomen worden. De sector is de laatste jaren (te) sterk gegroeid en velen weten niet hoe een crisis van dichtbij aanvoelt, bij deze… De vraag die bij velen leeft: opzetten, reduceren of niet opzetten?

De teruggelopen  export, het wegvallen van de horeca, het slachtcapaciteitsprobleem, het ontbreken van een reductie in de opzetplanning en de gekende niet-concurrentiële import uit Polen en Oekraïne. Allemaal zaken die een heel ongunstige invloed hebben gehad op de prijszetting en dan wordt de nakende Brexit in 2021, HPAI H5 of een uitlaadverbod als preventieve maatregel tegen HPAI H5 hierin nog buiten beschouwing gelaten.

Opzetten, reduceren of uitstellen?

“Sinds augustus waarschuwden we al voor het ongunstige najaar, doch moest de markt eerst met -10 cent in elkaar stuiken tot 60 cent voor velen enige notie hadden dat het de sector effectief niet gunstig afging. Naast het probleem dat er te weinig rekening gehouden werd met de zeer ongunstige marktvooruitzichten en men daardoor maar bleef routinematig produceren, hebben teveel braadkippenbedrijven geen correcte notie van wat hun werkelijke kostprijs is. Die bedrijven blijven maar produceren tot ze op het einde van het jaar een gepluimde rekening zien. Via de handige tool van Boeren op een Kruispunt kan een braadkippenhouder een richtkostprijs berekenen, specifiek voor zijn bedrijf om op basis daarvan in te schatten of het al dan niet nog zin heeft om op te zetten en verder te produceren aan sterk verlieslatende prijzen”, aldus Danny Coulier, voorzitter van de Landsbond Pluimvee.

“HPAI H5 in Engeland, Duitsland, Nederland,… voorlopig zijn wij ervan gespaard gebleven, al hebben er  velen de woorden in de mond genomen ‘wanneer’ het virus ook in België zal opduiken. Laat ons alleszins over de deelsectoren heen maximale inspanningen leveren om de bioveiligheid naar een next level te brengen. Los van een mogelijke besmetting in ons land kunnen er verstrengende maatregelen opgelegd worden, waaronder een verbod op uitladen. Het is dus cruciaal dat hiermee rekening gehouden wordt om, indien bij een verbod op uitladen, er zich geen inbreuken voordoen op vlak van dierenwelzijn, met name de max. Bezettingsdichtheid van 42 kg/m².

Tekst: Eigen verslaggeving

Te vinden in: Alle categorieën , Braadkippen