Actualiteit

Boeren op een kruispunt luidt (nogmaals) de alarmbel en roept op tot menselijkheid

Boeren op een kruispunt luidt (nogmaals) de alarmbel en roept op tot menselijkheid

Waar blijft de passende beoordeling op de landbouwer als mens? Hiermee trapt Els Verté, directeur vzw Boeren op een Kruispunt haar persbericht op gang. Impactstudie op milieu, impactstudie op economie, impactstudie op veiligheid … Waar blijft bij beslissingen de impactstudie op de mens en het gezin achter een bedrijf? Wat is de kritische depositiewaarde om zich als boer staande te kunnen houden?

 

Boeren op een Kruispunt haalt in hun persbericht aan dat ze de toevloed aan noodkreten zagen aankomen na het ‘vallen’ van het stikstofdecreet door de Vlaamse regering en nog meer  na het verspreiden van de ministeriële instructies. Boeren op een Kruispunt luidt hiermee voor de zoveelste keer de alarmbel. In 2020 ontvingen ze 179 oproepen, in 2021 380, in 2022 419 en eind juni 2023 zit BOK al aan 262. Geëxtrapoleerd naar het einde van dit jaar zou BOK een totaal hebben van 524, een stijging met 293%.

 

“Welk groter signaal kunnen en moeten wij als hulporganisatie, als centraal aanspreekpunt voor het welzijn in de land- en tuinbouwsector in Vlaanderen, met adviseurs die dagelijks op het veld, in de stal, aan de keukentafel, de emoties zien en voelen, nog geven opdat maatschappij en beleid hiermee aan de slag gaan? Suïcidepreventie vormt al een groot deel van onze hulpverlening. Landbouwers zouden niet het beleid moeten betalen, noch financieel, noch mentaal. Ze zouden zich gesterkt en ondersteund moeten kunnen voelen door beleid en maatschappij. Tot die tijd blijft onze organisatie broodnodig. “, aldus Els Verté.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Boeren op een Kruispunt – Foto: Pluimvee

Te vinden in: Alle categorieën